DOBRO PAZITE KAKO BIRATE JASTUK NA KOM SPAVATE: Može da vam napravi PAKAO OD ŽIVOTA
Jastuk/Ilustracija, Foto: Printscreen

VAŽNO ZNATI

DOBRO PAZITE KAKO BIRATE JASTUK NA KOM SPAVATE: Može da vam napravi PAKAO OD ŽIVOTA

Obavezno obratite pažnju!

Objavljeno:

Odabir kvalitetnog jastuka neće uticati samo na dobar san, nego i na celokupno zdravlje. Možda niste ni svesni da vrsta jastuka koju ste odabrali može da prouzrokuje bolove, ali i upornu alergijsku reakciju. Kakav jastuk onda odabrati?

1. Bolovi u vratu

Ako vam je glava dugo u neprirodnom položaju i nagnuta je dok spavate, to može izazvati osećaj neugode. U zavisnosti od poze u kojoj spavate, uticaja ima i to koliko je jastuk čvrst. Ako je previše mekan ili previše tvrd, to može da prouzrokuje bolove u vratu.

Ako spavate na strani, bolji odabir je čvršći i tvrđi jastuk koji omogućuje dovoljno potpore za vrat kako se ne biste previše naginjali u stranu. Ako spavate na stomaku, bolji je mekši jastuk jer vam neće gurati glavu prema unazad. Ako spavate na leđima, čvrst jastuk takođe nije dobar odabir jer će previše gurati vrat napred.

2. Bolovi u leđima

U zavisnosti kakvu podršku vratu i ramenima pruža vaš jastuk, to će uticati i na pojavu bolova u leđima. Nepravilan položaj tokom spavanja može da pojača bolove u tom području.

Ako spavate na stomaku, bolje je da imate ravan jastuk jer ćete tako smanjiti neugodu u donjem delu leđa. Ako spavate postrance, važno je da imate dovoljno visok jastuk kako bi vrat i kičma bili u ravnoj liniji, a oni koji spavaju na leđima trebalo bi da potraže jastuk koji prati prirodnu zakrivljenost vrata.

3. Glavobolje

Možda je uzrok u pogrešnom jastuku. Ako jastuk ne pruža podršku tokom spavanja, vrat može da bude u neprirodnom položaju. A ukočeni vrat može da dovede do glavobolje.

4. Alergijske reakcije

Ako teško padate u san jer vas peku oči, imate glavobolje ili kijate i umorni ste tokom dana, možda je problem u jastuku. Trebalo bi da ga redovno perete kako biste izbegli pojavu alergija. Krivci za to su grinje. Ostali simptomi koji ukazuju na njihovo prisustvo su astma, ekcem i problemi sa sinusima.

5. Loše spavate

Bez obzira imate li problema s alergijama ili vas muče bolovi u vratu, loš jastuk je razlog zbog kojeg ste budni u gluvo doba noći. Ako ne spavate dobro, telo se neće odmoriti. Nedostatak sna može uzrokovati niz zdravstvenih problema i povećati rizik od razvoja dijabetesa, gojaznosti i visokog krvnog pritiska.

6. Problemi s kožom

Ako spavate na stomaku ili na boku, lice je u direktnom kontaktu s jastukom. Sve bakterije, prljavština i masnoće s lica na taj će se način utrljati u jastučnicu. To će iritirati kožu i prouzrokovaće stvaranje akni i bubuljica.

Postoji više načina na koji možete da rešite taj problem. Redovno menjajte jastučnicu, ili kupite posebne jastuke s jastučnicama. Pojedini jastuci će svojim oblikom sprečiti da se okrenete i da kožom lica dodirujete jastučnicu. Takođe, postoje jastučnice koje u materijalu imaju jonsko srebro koje ubija štetne bakterije.

7. Hrkanje

Neudoban jastuk ili previše tvrd jastuk guraju vašu glavu prema napred i uzrokuju hrkanje. Ako ste alergični na grinje, upalni procesi u nosu i vratu mogu začepiti disajne puteve i takođe prouzrokovati hrkanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.