AKO OSEĆATE OVE SIMPTOME, MORATE ODMAH KOD LEKARA: Jedan se posebno ističe a stanje može biti jako opasno!
I ishrana može uticati na naš metabolizam, ilustracija, Foto: Profimedia

čuvajte zdravlje

AKO OSEĆATE OVE SIMPTOME, MORATE ODMAH KOD LEKARA: Jedan se posebno ističe a stanje može biti jako opasno!

Ukoliko imate problem sa više od dva simptoma, bilo bi dobro da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom.

Objavljeno:

Metabolizam igra jednu od najvažnijih uloga u nažem organizmu. Njegov zadatak je da hranu koju unesemo pretvori u energiju. Njegovo nepravilno funkcionisanje može dovesti do mnogih problema.

Istina, ako imate problema sa probavom, imate lenja creva, onda sporije izbacujete toksine iz tela i njihovo gomilanje svakako može da utiče na to da sporije mršavite ili ne mršavite uopšte. Ali kada govorimo o tome kako ubrzati metabolizam, ne govorimo samo o tome kako imati redovnu stolicu i sprečiti zatvor.

Ovo su najčešći znaci koji pokazuju da vaš metabolizam ne funkcioniše kako treba, odnosno da je sporiji.

Pazite na ishranu, a dobijate na težini

Jasno je da je sa godinama teže odrzavati željenu težinu. Ali, ukoliko se normalno hranite, pazite na unos kalorija, fizički ste aktivni a svejedno dobijate na težini, to može biti znak sporog metabolizma.

Osećate potrebu za šećerom

Želja za određenom vrstom hrane neretko ukazuje da organizmu treba energije.

Ako se pravilno hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osećate veliku potrebu za pojedinim namirnicama, to znači da vaš metabolizam ne funcioniše pravilno, odnosno da ne pretvara hranu koju ste pojeli u energiju potrebnu vašem telu.

Stalno ste umorni

Ako ste često jako umorni, a to nije zbog nedostatka sna ili napornih treninga, to može biti znak da je vaš metabolizam sporiji i da vaše telo ne obrađuje unetu hranu dovoljno brzo.

Razdražljivi ste

Ovo nije direktno uzrokovano sporijim metabolizmom, već dolazi kao posledica osećaja umora kada vaš metabolizam ne funkcioniše pravilno, pa može dovesti do naglih promena raspoloženja.

Suva koža i kosa

Kada metabolizam ne radi kako treba, telo ne može dovoljno brzo obnavljati stanice važne za zdravlje kože i kose.

Stalno vam je hladno

Metabolizam snabdeva telo toplotom, pa ukoliko je usporen, verovatno vam je stalno hladno.

To se najviše pokazuje noću, kad vam je potrebno više pokrivača.

Ukoliko imate problem sa više od dva simptoma, bilo bi dobro da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom. Studije su pokazale da su uzrok sporog metabolizma najčešće loše životne navike. Takođe, jedan od razloga može biti i unos većeg broja kalorija nego što je telu potrebno.

Na metabolizam mogu uticati i pol, godine starosti ali i genetika. Ukoliko ste žena, šanse da imate sporiji metabolizam su veće, posebno posle 35 godine starosti. Smatra se da sa 35 godina vaše telo sagoreva 100 kalorija manje nego kada imate 25 godina.

Međutim, postoje gojazne osobe koje imaju brz metabolizam. Štaviše, neke studije su pokazale da gojazne osobe imaju i brži metabolizam od mršavih, jer telu treba više energije da pokreće veću težinu tokom dana. To samo znači da je razlog gojaznosti u nečem drugom.

Ima li onda svrhe pokušavati da ubrzate metabolizam? Ima naravno, jer se time kalorije ne gomilaju u masnim naslagama nego ih trošite kao energiju. Imali 25 ili 35 godina, možete imati istu brzinu metabolizma, ali samo ako poradite na tome. Za to je dovoljno samo promeniti neke životne navike.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.