NEMCI OTKRILI NAČIN DA RANO OTKRIJU DRUGI TALAS KORONAVIRUSA: Ovu metodu bi trebalo svi da usvoje! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

sjajna ideja

NEMCI OTKRILI NAČIN DA RANO OTKRIJU DRUGI TALAS KORONAVIRUSA: Ovu metodu bi trebalo svi da usvoje! (VIDEO)

Helmholtz centar za istraživanje zaštite životne sredine vodi eksperiment u kojem uzimaju uzorke otpadnih voda iz postrojenja koja opslužuju neke od najvećih urbanih oblasti i pokušavaju da pronacđu dokaze o koronavirusu

Objavljeno:

Ogromne smeđe reke mulja koje ulivaju u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Nemačke mogu biti ključ za rano otkrivanje novog talasa koronavirusa, kažu naučnici za CNN.

Helmholtz centar za istraživanje zaštite životne sredine vodi eksperiment u kojem uzimaju uzorke otpadnih voda iz postrojenja koja opslužuju neke od najvećih urbanih oblasti i pokušavaju da pronacđu dokaze o koronavirusu. Krajnji cilj je da skoro sve kanalizacione stanice instaliraju ove sisteme ranog upozoravanja kako bi se pratilo širenje Covid-19.

- To bi bila prva linija ispitivanja - rekao je mikrobiolog Hauke Harms, jedan od vođa studije.

- Počeli biste s našim merenjima i tada biste znali gde da potražite uzroke. Obično je to bolnica, ili ne znam, fabrika u kojoj imate epidemiju. I onda bi neko morao da testira ljude.

Koncept se čini prilično jednostavan: kanalizacija sadrži ostatke virusa iz ljudskog izmeta. Ako te koncentracije naglo skoče, kanalizaciona postrojenja bi to otkrila i upozorila vlasti da preduzmu mere i započnu ciljano testiranje dotičnog područja.

Naučnici iz Helmholtza priznaju da je pronalazak male količine genetskog materijala (ili RNA) iz virusa u džinovskoj reci otpada monumentalni zadatak.

- Imamo veliku, veliku količinu otpadnih voda i izazov je pronaći tragove virusa u otpadnim vodama - rekao je Rene Kalies, virolog koji radi na projektu.

- Dakle, imamo litre i moramo je smanjiti na mikrolitre da bismo dobili dovoljnu količinu za vađenje RNA i to je izazov.

Ipak, naučnici kažu da bi mogli otkriti porast tragova Covida u toku jednog dana i preneti te informacije lokalnim vlastima. Drugi izazov, kažu naučnici, je trenutno mali broj novih infekcija u Nemačkoj, što još više otežava pronalaženje virusa i znači da bi jedna zaražena osoba mogla da iskrivi rezultate testa.

- Možda ste čuli za ove super prenosioce, a postoje i super izlučivači, na primer. Ljudi koji izlučuju mnogo više virusa od drugih i, naravno, to vam daje pogrešnu predstavu o broju zaraženih - rekao je Harms.

Nemački istraživači veruju da će testiranje kanalizacije biti jedan od faktora u mreži mera za otkrivanje izbijanja. Ali priznaju da još uvek postoje problemi koji se mogu rešiti, mada kažu da su uvereni da će sistem biti uspostavljen i da će raditi u drugoj polovini 2020. godine, na vreme da pomogne da se obuzda mogući drugi talas koronavirusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.