OD CVETOVA ZOVE NAPRAVILA JE ČAJ I PILA GA SVAKI DAN: Evo šta joj se desilo, NISMO IMALI POJMA (RECEPT)
Čaj od cvetova delotvoran je u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, Foto: Printscreen

lek iz prirode

OD CVETOVA ZOVE NAPRAVILA JE ČAJ I PILA GA SVAKI DAN: Evo šta joj se desilo, NISMO IMALI POJMA (RECEPT)

Čaj od listova i mladica pospešuje izlučivanje mokraće

Objavljeno:

Zova (Sambucus nigra) je biljka specifičnog mirisa i vrlo lekovita. Svi njeni delovi: koren, cvet i plod, čuvaju zdravlje i vitalnost. Zova raste kao žbun ili razgranato drvo visine tri do osam metara.

Mladi izdanci i listovi beru se u proleće, cvetovi u maju i junu, plodovi nakon dozrevanja, a kora od februara do novembra. Ukus cvetova je gorkast i aromatičan zbog sastojaka koje sadrži. Ima etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka – flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini itd..

foto: Printscreen

U plodu su prisutni glikozidi, tanini, šećer, voćne kiseline, vitamin C, malo etarskog ulja itd. Sličnog sastava su i listovi, dok su svi delovi bogati mineralima, gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima.

Cvet zove koristi se kod groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlijezda, gde je u kombinaciji s lipom posebno efikasan u snižavanju temperature. Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Od cvetova se pripremaju lekoviti čaj i sok. Plod je odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, a delotvoran je i protiv neuralgije i išijasa.

Sveži plodovi upotrebljavaju se za prolećno čišćenje organizma. Zovine bobice imaju najveći procenat vitamina B, koji je važan za jačanje nerava, dosta vitamina C, kao i mineral selen, koga u prirodi, inače, ima u tragovima. Sok od zove vrlo uspešno sprečava i “pušački” kašalj.

Boju zovi daje grupa antocijana koja, inače, ublažava reumatske tegobe.

Čaj od listova i mladica pospešuje izlučivanje mokraće, nakupljene tečnosti u organizmu, čišćenje organizma, poboljšava kvalitet krvi i sprečava zatvor. Izvanredno je sredstvo i za čišćenje jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva. Čaj se priprema tako što se sedam-osam listića zove prelije sa dva dl ključale vode, a onda se kuha osam minuta na tihoj vatri. Nakon toga se procedi i u čaj doda kašičica meda. Pokazao se i kao izuzetno sredstvo protiv nečiste kože i neprijatnog mirisa tela, kao i kod lečenja gihta. Osim toga, smrvljene listove zove kao obloge narodna medicina preporučuje kod lečenja neuralgije lica i hemoroida. Čaj od cvetova delotvoran je u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća.

foto: Printscreen

Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod kijavica preporučuje se rastvor napravljen od cvetova zove. Rastvor se sprema tako što se 50 grama cvetova kuva tri minuta u litri vode, a zatim ostavi da stoji deset minuta. Nakon toga se rastvor procedi i ispiraju oči i nozdrve više puta u toku dana.

Ipak, sa zovom treba biti oprezan jer nezreli plodovi, listovi i kora kod osetljivih osoba mogu izazvati mučninu, povraćanje, prolive, groznicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nezavisne novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.