JEDNOSTAVAN NAČIN DA PROVERITE DA LI VAM NEDOSTAJE CINK: Evo kako to narušava vaše zdravlje
ilustracija, Foto: Novi.ba

saznajte

JEDNOSTAVAN NAČIN DA PROVERITE DA LI VAM NEDOSTAJE CINK: Evo kako to narušava vaše zdravlje

Cink je zadužen za mnoge aktivnosti u našem organizmu

Objavljeno:

Našem organizmu su potrebni razni vitamini i minerali da bi optimalno funkcionisao. Jedan od bitnih minerala je cink, koji se nalazi u našem telu u mikro tragovima. Iako organizam ne zahteva velike količine cinka, moguće je da osoba ima nedostatak cinka, naročito ako se nezdravo hrani, ili ima neka hronična oboljenja.

Kako cink funkcioniše u našem telu?

Cink je zadužen za mnoge aktivnosti u našem organizmu: podržava funkciju ćelija, pomaže u ćelijskoj deobi, metaboličkim hemijskim reakcijama, zaceljivanju rana.

Cink igra i dodatne uloge u našem organizmu, uključujući: jačanjeimunološke funkcije, održavanje funkcije mirisa i ukusa, regulisanje rasta i razvoja ljudi.

Naše telo ne skladišti cink, što znači da je dobijanje optimalne količine cinka na dnevnom nivou važno za sprečavanje nedostatka cinka.

Ovo su simptomi nedostatka cinka:

Simptomi nedostatka cinka su povezani sa ulogama koje cink obavlja u organizmu. Neki od najčešćih simptoma nedostatka cinka uključuju: gubitak apetita sporiji rast i razvoj od očekivanog slaba funkcija imunog sistema.

Teži slučaj nedostatak cinka može izazvati još burnije simptome, kao što su: odložena seksualna zrelost, dijareja, lezije oka i kože, umor i obamrlost, gubitak kose, loše zarastanje rana, neobjašnjivi gubitak težine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.