AKO VAM OVA BILJKA IZRASTE U DVORIŠTU, NE ČUPAJTE JE: Listovi leče rane i ujede, odlična je za želudac i probavu!
Ženska bokvica, Foto: Profimedia

ženska bokvca

AKO VAM OVA BILJKA IZRASTE U DVORIŠTU, NE ČUPAJTE JE: Listovi leče rane i ujede, odlična je za želudac i probavu!

Ono što neki mrko gledaju i nazivaju korovom, zapravo je vrlo lekovita biljka koja se od davnina koristi za ublažavanje raznih tegoba

Objavljeno:

Svake godine u proleće mnogi se hvataju za glavu gledajući korov po dvorištu.

Ali, ono što neki mrko gledaju i nazivaju korovom, zapravo je vrlo lekovita biljka koja se od davnina koristi za ublažavanje raznih tegoba.

Istraživanja ukazuju na to da čajevi, tinkture i mešavine s ženskom bokvicom imaju protiv-upalno delovanje, te da deluju na zaustavljanje spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja, pa se u narodnoj medicini neretko koristi i u čajevima protiv zatvora, upalnih bolesti creva ili kod čira na želucu.

U zadnje vreme preporučuje se i osobama koje imaju dijagnozu celijakije, ili duže vreme koriste antibiotike, jer pomaže oporavku sluznice creva. Takođe, deluje i kao diuretik.

Objavljene su tri kliničke studije. U dve studije otvorenog tipa (Kraft et al., Kraft et al.) ispitan je ekstrakt uskolisne ženske bokvice na ukupno 593 pacijenata s akutnim bronhitisom i postinfekcijskim suvim kašljem i uz prosečnu dozu od 31,3 mL sirupa (100 mililitara sirupa sadrži 20 grama tekućeg ekstrakta ženske bokvice 1:1). Ukupno smanjenje simptoma bilo je 65 posto, dok je slična studija kod koje se ispitivalo decu do 18 godina koja su dobivala 4,5 grama suhe biljke dnevno, pokazala delotvornost u 58,3 posto slučajeva.

Bokva, bokvica (ženska i muška), konjsko rebro, treputac, trputac, samo su neka od narodnih imena za samoniklu biljku izuzetnih lekovitih svojstava iz porodice Plantaginaceae (terputnice), koja se u narodnoj medicini tradicionalno koristila za ublažavanje kašlja, tegobe probavnog sistema te kao sredstvo ublažavanja osećaja pečenja u želucu te zaceljivanje manjih rana na koži.

- Ublažava reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opekotina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa - rekao je fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biohemije.

Biljka raste kao samonikli korov, neretko blizu vrlo naseljenih mesta, pa čak i kroz pukotine u betonu u gradskim ulicama i nogostupima te po dvorištima u prigradskim naseljima. Inače se može pronaći na livadama i uz ivice šume.

- I danas se koristi u sirupima za ublažavanje katara u disajnom sisitemu , kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zaceljivanja manjih povreda kože.

- Ženska bokvica vrlo je koristna kod suvog kašlja i za tu namenu volim preporučiti infuz listova ili sirup. Kod vrlo intenzivnog i dosadnog suvog kašlja preporučujem EPS ekstrakt bokvice u kombinaciji s EPS ekstraktom ehinaceje, u jednakim razmerama. Za decu se koristi klasična doza od 1mL/10kg, a za odrasle 5mL, koja se daje 4x dnevno kroz nekoliko dana. Ako se radi o iritativnom kašlju kod alergije, ili pomoći kod alergijskog rinitisa, gotovo isključivo preporučujem EPS ekstrakt, a ne sirup ili infuz, pogotovo u kombinaciji s ekstraktom lista crnog ribiza - ističe dr. Marković.

Dodaje kako je ta kombinacija u Francuskoj popularna u lečenju problema disajnih puteva i alergija podjednako kao što je kod nas popularno ulje crnog kima.

- Može se koristiti i preventivno, pre pojave cvatnje biljaka na koju smo alergični te kao dodatna terapija uz antihistaminike, ako oni nisu dovoljno delotvorni - kaže poznati fitoaromaterapeut.

Oblog koji ste namočili u čaju o listova ženske bokvice može se direktno primeniti na manje rane ili ubode insekata, jer će umiriti upalu. Oblozi mogu biti korisni i kod upale mišića, odnosno bolova usled artritisa, a smatra se da čaj od biljke deluje na sniženje razine lošeg holesterola u krvi i nivoa šećera u krvi. Novija istraživanja ispituju moguće delovanje na usporavanje rasta ćelija raka.

Inače, za lečenje se najčešće koriste listovi, koji se beru dok biljka cveta i suše na hladnom i provetrenom mestu, dok se koren može vaditi cele godine. Sveže i dobro oprane listove koje ste prosušili i samljeli u blenderu možete dodati u med, pa koristiti preventivno za zdravu probavu, no vodite računa da uvik koristite drvenu ili plastičnu kašiku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.