OVO PRODAVCI VEŠTO KRIJU! Neće reći da veš nikako ne perete na ovoj temperaturi! Možete dobiti SMRTONOSNU BOLEST
ilustracija, Foto: Stock Shutterstock

oprez!

OVO PRODAVCI VEŠTO KRIJU! Neće reći da veš nikako ne perete na ovoj temperaturi! Možete dobiti SMRTONOSNU BOLEST

Iako je bakterija normalni stanovnik u crevima čoveka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crevne infekcije

Objavljeno:

IAKO mnogi rublje peru na nižim temperaturama, zbog ekonomičnosti i straha da će osetljive komade uništiti na visokim temperaturama, stručnjaci tvrde da bi trebali prestati s tom praksom.

Ako rublje perete na temperaturama nižima od 60 stupnjeva, to bi moglo biti opasno za vaše zdravlje. Opasne bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odeće, a moguće je da se zadrže na donjem rublju i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stupnjeva.

Iako je bakterija normalni stanovnik u crevima čoveka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom.

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na njujorškom univerzitetu, upozorava da se donje rublje oslanja na područje anusa s kojeg vrlo lako može pokupiti bakteriju E.coli i preneti je na područje vagine i mokraćne cevi, gde bi mogla izazvati opasnu infekciju.

Ako mislite da vaše omiljene gaćice neće izdržati pranje na 90 stupnjeva, trebali biste ih prati u toploj vodi s deterdžentom koji sadrži peroksid.

Takođe savetuju da dečju odeću obvezno perete na visokim temperaturama kako biste eliminirali sve bakterije s nje.

Mnogima je pranje na 30 stupnjeva primamljivo zbog toga što je vremenski kraće te štedljivije, no trebate znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na telesnoj temperaturi od 37 stupnjeva, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Mnogi veruju da je posteljinu dovoljno oprati jednom mesečno, iako se savetuje da se jastučnice peru svaki peti dan, a plahta nakon desetog na temperaturama višima od 60 stupnjeva.

Stručnjaci preporučuju da jednom mesečno praznu perilicu operete na 90 stepena kako biste uklonili nakupljene bakterije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.