OVO MENJA SVE ZA ŽENE KOJE SU RODILE KASNIJE: Otkriveno kako to utiče na zdravlje majke, ali i bebe!
Foto: Profimedia

istraživanje pojasnilo

OVO MENJA SVE ZA ŽENE KOJE SU RODILE KASNIJE: Otkriveno kako to utiče na zdravlje majke, ali i bebe!

Naučnici objašnjavaju da činjenica da žene koje su duže plodne, tj. mogu prirodnim putem zatrudneti i roditi, sugerira na to da i njihovo telo, uključujući i reproduktivni sastav, stari sporijim tempom

Objavljeno:

Istraživanje otkriva da žene koje su rodile svoje poslednje dete nakon 33. godine imaju dvostruko više šanse da će doživeti 95 ili više godina, u usporedbi s onima koje su poslednje dete rodile pre 29. godine

Istraživanje na Medicinskom fakultetu Save and Preview u Bostonu otkrilo je da žene koje rađaju i nakon 33. godine života, imaju više šansi da dožive duboku starost, nego žene koje su prestale rađati nakon 29. godine.

Naučnici objašnjavaju da činjenica da žene koje su duže plodne, tj. mogu prirodnim putem zatrudneti i roditi, sugeriše na to da i njihovo telo, uključujući i reproduktivni sistem, stari sporijim tempom. Međutim, prema ovom istraživanju objavljenom u časopisu Menopauza, samo odgađanje trudnoće ne jamči duži život.

Profesorka Paola Sebastiani i kolege analizirali su podatke iz velikog istraživanja o porodici u kojem je učestvovalo 551 porodica, a čiji su mnogi članovi doživeli duboku starost. Kod 462 žene uporedili su podatke o dobi u kojoj su rodile svoje dete te dobi koju su doživele.

Došli su do zaključka da žene koje su rodile svoje poslednje dete nakon 33. godine imaju dvostruko veću šansu da će doživeti 95 ili više godina, u u poređenju s onima koje su rodile pre 29. godine. Duža reproduktivna starost = jači geni

Istraživači pretpostavljaju da bi DNK ove prve grupe majki mogao imati genetske varijante koje usporavaju starenje i smanjuju rizik za bolesti koje se javljaju u kasnijoj dobi i koje mogu uzrokovati neplodnost (kao što su rak jajnika i dijabetes). Žene s takvim varijantama duže su plodne i tako imaju više šansi da će ove jake gene preneti budućim generacijama. Ovo znači da ženama možemo zahvaliti na dugovečnim genima, a ne muškarcima, što bi takođe moglo objasniti činjenicu da od svih ljudi koji dožive 100 godina ili više, 85 posto su žene, u usporedbi sa samo 15 posto muškaraca.

I neka ranija istraživanja došla su do sličnih zaključaka. Recimo, istraživanje o stogodišnjacima iz Nove Engleske, pokazalo je da žene koje su rodile nakon četrdesete, imaju čak četiri puta veću šansu da dožive 100 godina, nego žene koje su svoje oslednje dete rodile u mlađoj životnoj dobi.

S obzirom na povezanost između dugovečnosti i duže reproduktivne starosti, naučnici bi trebali dodatno istražiti genetski uticaj na reproduktivnu sposobnost, budući da takvi geni imaj uticaj na starenje i bolesti karakteristične za stariju dob. Ova saznanja mogla bi im pomoći da razviju lekove koji bi imali sličan učinak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/MISSmama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.