POSLE OVOGA MOŽDA VIŠE NEĆETE JESTI OVO POVRĆE: Povezuju ga sa KANCEROM, puno PESTICIDA, a jede se često!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

na lošem glasu

POSLE OVOGA MOŽDA VIŠE NEĆETE JESTI OVO POVRĆE: Povezuju ga sa KANCEROM, puno PESTICIDA, a jede se često!

Ako još do danas niste razvili čvrsto mišljenje o krompiru, evo nekoliko činjenica koje će vam pomoći pri donošenju odluke

Objavljeno:

Iako sadrži vitamine i minerale, njegov hemijski indeks nije tako dobar…

Način na koji se krompiri pripremaju igra veliku ulogu u njihovom zdravstvenom doprinosu. U jednom će slučaju oni biti izvor vlakana koji se bore protiv holesterola, dijabetesa i raka. U drugom će pak biti put do sigurnog obolevanja.

IPAK NISU DIJETALNA NAMIRNICA

Naučnici s Harvarda su analizirali uticaj krompira a na debljanje i u tu svrhu okupili 120 000 učesnika . Rezultati istraživanja pokazuju kako su osobe koje su jele jedni porciju krumpira više, neovisno o načinu pripreme, dobili oko 1.5 kilogram više od onih koji su jeli samo jednu. Brojka samo raste ako se posmatra uticaj prženih krompira.

SADRŽE TOKSINE

Kada se izlože svetlosti, razviju nešto što se naziva glikoalkaloidi, koji se pretvaraju u toksin kad se konzumiraju. Možete ih primietiti ako ispod kore vidite zelene mrlje. Na žalost, i bez zelenih mrlja oni postoje. Oni mogu oštetiti probavu i i uticati na upalnu bolest creva. Kako biste umanjili utIcaj ovog toksina, važno je ne izlagati krompir suncu. Možete ga i oljuštiti pre konzumacije jer se oko 70 posto glikoalkaloida nalazi u kori. Ipak, kora sadrži najviše spomenutih vlakana koji su iznimno dobri za zdravu probavu.

PRŽENI KROMPIR UZROKUJU RAK

Radi se verovatno najpopularnijem jelu na svetu, ali istraživači su objasnili da prženje hrane stvara spojeve u hrani koji mogu uzrokovati rak, poput akrilamida u pomfritu. Ova je hemikalija kancerogena. Uz sve su istraživanja do danas potvrdila i kako osobe koje jedu pržene krompira dva ili više puta u nedeljno, imaju 2 put više šanse da će umreti ranije, nezavisno od uzroka, od onih koji tu namirnicu uopšte ne jedu.

KROMPIR USPEŠNO POVISUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI

Stručnjaci savetuju umerenu konzumaciju krompira jer se brzo probavljaju i dižu nivo šećera u krvi, a brzo nakon ove reakcije vi se opet gladni. Upravo to može dovesti do prejedanja, dijabetesa i bolesti srca.

PUNI SU PESTICIDA

Prema podacima, otprilike 35 različitih pesticida se nalazi na običnom krompiru.

Za njih 6 se zna da su kancerogeni, 12 ih se igra s hormonima, 7 je neurotoksično, a 6 može imati ozbiljne posledice na reproduktivno zdravlje.

Krompiri se špricaju tri puta, dok rastu, pre berbe i nakon što se iskopaju. Jasno vam je da se takve stvari ne mogu jednostavno oprati vodom…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacijavečernjihr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.