VAŠE TELO TRAŽI POMOĆ, PAZITE! Ovo su jasni ZNACI da vašem telu nedostaje jedna stvar
Važno je unositi namirnice bogate ovim elementom, Foto: Profimedia

važan je za organizam

VAŠE TELO TRAŽI POMOĆ, PAZITE! Ovo su jasni ZNACI da vašem telu nedostaje jedna stvar

Osim ishrane, na nivo selena u organizmu utiče i starost osobe i zdravstveno stanje.

Objavljeno: 15:54h

Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala - nestabilnih molekula koje mogu da oštete ćelije i tako podstaknu nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti.

Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje - istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji.

Osim ishrane, na nivo selena u organizmu utiče i starost osobe i zdravstveno stanje. Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, ali ovo su neki od najčešćih simptoma:

1. Gubite kosu

Jedan od najvažnijih zadataka selena jeste pomoć pri pretvaranju postojećeg T4 hormona štitne žlezde u aktivniji T3, objašnjava dr Stejsi Smol. Ako selena nemate dovoljno u organizmu, možete primetiti da gubite kosu. Naravno, postoji puno uzroka gubitka kose, ali na vašem lekaru je da otkrije onaj pravi.

2. Umorni ste

Osim gubitka kose još jedan simptom hipotireoze je umor. Moguće je da je u pitanju posledica manjka selena koji usporava rad štitne žlezde.

3. Gojite se

Kada primetite da se gojite bez nekog logičnog razloga, dobro je znati šta je uzrok. Opet, potreba štitne žlezde za selenom bi mogla da igra veliku ulogu. Iako dr Smol prvo pogleda prehrambene navike pacijenta kad je u pitanju ovaj problem, proveravanje nivoa selena u organizmu je nešto što će takođe uraditi na početku.

4. Ne funkcionišete kao obično

Analizom 55 sprovedenih studija naučnici su zaključili kako se šansa za nastanak raka smanjuje za 31 % kod onih koji imaju normalan nivo selena u organizmu, a to se posebno odnosi na rak creva, bešike i prostate.

5. Stalno ste bolesni

Bez selena imuni sistem ne funkcioniše pravilno i može biti uzrok čestih prehlada i razboljevanja.

6. Stalno ste pod stresom

Selen je jak antioksidant koji štiti od bolesti i oksidativnog stresa koji veoma šteti ćelijama u celom telu. Naučite kako da se smirite, spavajte dovoljno i krećite se. Ali i pazite na nivo selena u telu.

Kako uneti dovoljno selena?

Među najboljim prirodnim izvorima su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (sardela, tuna, losos, skuša, haringa) i plodovi mora (školjke, jastog, morski račići) i žitarice celog zrna (ovas, ječam, smeđi pirinač).

Značajne količine selena sadrže i beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, boranija, kupus i kokos.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.