ČAJ OD OVE BILJKE SVI TRAŽE U DOBA PANDEMIJE: Najbolje leči kašalj, ali ne mogu svi da ga piju!
Podbel, Foto: Profimedia

ima ga u apotekama

ČAJ OD OVE BILJKE SVI TRAŽE U DOBA PANDEMIJE: Najbolje leči kašalj, ali ne mogu svi da ga piju!

Međutim, mora pažljivo da se koristi

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa izazvala je pomamu za čajem od podbela, koji se može nabaviti u apotekama.

Međutim, mora pažljivo da se koristi.

List i cvet podbela sadrže flavonoide, pirolizidinske alkaloide, tanine, kisele sluzi, gorke sastojke (triterpene), organske kiseline, seskviterpen tusilagon, eterično ulje. Lekoviti sastojci podbela deluju na olakšanje iskašljavanja, ublažavanje nadražajnog kašlja i oblažu sluzokožu i u narodnoj medicini se koristi kod astme, bronhitisa, laringitisa i drugih oboljenja praćenih jakim kašljem.

Pre upotrebe bi trebalo da se posavetujete sa stručnjacima jer su u ovoj biljci prisutni pirolizin alkaloidi pa se ne preporučuje korištenje podbela za trudnice, dojilje, malu decu, ali i osobama koje imaju problema sa jetrom.

I kod zdravih osoba konzumiranje čaja od podbela se svakako preporučuje u kraćem vremenskom periodu, obično do tri meseca.

Kako se priprema:

Jednu kafenu kašiku lista podbela preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

Ako se pije protiv kašlja onda se takođe kombinuje sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Jedna kašičica ove kombinacije se preliva sa 2 dl vode.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.