PRŽENJE HRANE NA MASLINOVOM ULJU IPAK NIJE TOLIKO ZDRAVO? Razbijena još jedna velika zabluda!
Ovo je lekovito ulje ali pažljivo ga koristite, Foto: Profimedia

da li baš toliko dobro?

PRŽENJE HRANE NA MASLINOVOM ULJU IPAK NIJE TOLIKO ZDRAVO? Razbijena još jedna velika zabluda!

Mišljenja stručnjaka su podeljena

Objavljeno:

Maslinovo ulje definitivno je vrlo zdravo i trebalo bi ga što više koristiti u ishrani

Ponosna si što si sasvim prešla na kuvanje sa maslinovim uljem pa na njemu prepržiš lešnik, pečeš meso, jaja, krompir jer misliš da je tako zdravije?

Nije. Upravo je obrnuto, a evo i objašnjenja.

Maslinovo ulje slavimo kao super zdravo, jednu od vrlo zdravih masnoća i ono to zaista jeste. Ali ne u baš svakom slučaju. Kuvanjem i prženjem maslinovo ulje gubi neke biofenole, lako zapaljiv alkohol i estere te mu se menja miris, ali njegova nutritivna vrednost ostaje ista. Ipak, ne bi ga trebalo preterano zagrevati. Na visokim temperaturama se njegova struktura menja i oslobađaju se neke štetne supstance.

Većina ulja sastoji se od višestruko nezasićenih masnoća koje su vrlo osetljive na svetlost i toplotu. Kada zagrevate ulje, menja se njegova hemijska struktura. Dolazi do oksidacije, što podstiče stvaranje slobodnih radikala.

Bazično to znači da određene nezdrave čestice ulaze u naše telo i "prikače" se na zdrave ćelije zbog čega one više ne mogu dobro funkcionisati. Što, posledično, može imati veze sa visokim krvnim pritiskom, arterosklerozom, bržim starenjem kože i povećanim rizikom za nastanak karcinoma.

Ipak, za taj loš scenario potrebne su vrlo visoke temperature pri kuvanju. Maslinovo ulje ima u sebi visoki procenat oleinske kiseline pa je otporno na oksidaciju i hidrogenaciju koje nastaju mnogo kasnije kod maslinovog ulja nego kod semenskih ulja. Na primer, kad ga samo zagrejemo dok njime začinjavamo lešo povrće, neće do toga doći. Potrebna je mnogo viša temperatura što znači da problem nastaje pržimo li na njemu hranu.

Ali, tu su mišljenja podeljena. Određeni broj stručnjaka tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo ako se zagreava na jako visokoj temperaturi, drugi pak govore kako je ono najstabilnija od svih masnoća te je njegova temperatura dimljenja (210°C) znatno viša od temperature koja je potrebna za prženje i pečenje hrane na maslinovom ulju (oko 180°C) pa se to ipak neće dogoditi.

Ali, u svakom je slučaju dokazano da deo važnih i korisnih sastojaka iz ulja poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa propadaju u tom procesu. Zato je bolje sa maslinovim, kao i sa svim uljima koja imaju specifičan miris, pripremati salate ili ih dodavati na već gotova jela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.