AKO UVEDETE OVO U ISHRANU, NEĆETE SE UGOJITI TOKOM KARANTINA: Naučno dokazano bolje od svake dijete!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

istraživali su

AKO UVEDETE OVO U ISHRANU, NEĆETE SE UGOJITI TOKOM KARANTINA: Naučno dokazano bolje od svake dijete!

Naučnici tako navode kako je bitno da se usredotočiš na ono što jedeš, a ne na kalorije koje unosiš

Objavljeno:

Nova studija sugeriše da je jednostavniji pristup i pogled prema dijeti ono što je potrebno da se ne ugojimo.

Naučnici tako navode kako je bitno da se usredotočiš na ono što jedeš, a ne na kalorije koje unosiš, prenosi Today. Spomenuto istraživanje pratilo je 240 gojaznih odraslih osoba s metaboličkim sindromom te su ih podelili u dve dijetne grupe: jedna grupa pratila je standardnu dijeta preporučuju od strane Američkog udruženja za srce (AHA) dok je druga pratila jednostavnu dijeta s visokim unosom vlakana

Grupi koja je pratila dijetu s visokim udelom vlakana data su određena pravila, odnosno detaljna uputstva o tome kako povećati unos vlakana na 30 grama dnevno: povećati unos voća, povrća i celovitih žitarica, bez ciljanja određenog ograničenja kalorija. Dok je grupa koja je sledila AHA dijetu morala je da sledi višestruka uputstva kao što su: specifični kalorijski ciljevi, smanjenje konzumiranja zasićenih masti na određeni postotak ukupnih dnevnih kalorija, povećanje vlakana i povećanje unosa voća i povrća.

foto: Profimedia

Niti jedna grupa nije imala konkretna uputstva za fizičku aktivnost koje bi trebale pratiti, a na kraju jednogodišnjeg učestvovanja, stopa ispunjenog cilja bila je vrlo visoka, gotovo 90 % prenosi Today.

Dobra vest odnosi se na činjenicu da je gubitak telesne težine u godini dana za grupu koja je pratila dijetu AHA i za grupu koja je pratila dijetu s visokim unosom vlakana bila slična. U proseku 4,6 kilograma izgubili su učesnici koji su pratili dijetu s visokim unosom vlakana, a 5,9 kilograma izgubili su oni koji su bili na AHA dijeti.

Dakle, kada se to uporedi s prosečnom osobom, zaposlenom individuom koja možda nema vremena, ne želi ili joj je stresno pratiti komplikovani program, važno je navesti kako je gotovo identičan gubitak telesne težine veoma važna informacija. Jednostavnom promenom ishrane, povećanjem vlakana, mogu se dakle postići gotovo isti rezultati kao i kada pratiš dijetu koja nosi puno pravila ili odricanja.

Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana u svoj organizam. Preporučeni unos je između 20 i 38 g ukupnih vlakana dnevno, zavisno od godina i pola, s tim da je 25 grama realni cilj za većinu ljudi. To zatim treba rasporediti na: pet obroka koji sadržavaju voće ili povrće ili jednu do dve porcije celovitih žitarica ili pasulja.

Budući da vlakna pomažu u varenju hrane, ako ih ne unosiš dovoljno u svoju ishranu, možeš imati zatvor, razviti hemoroide ili povećati rizik od bolesti poput divertikuloze (upale u tvojem probavnom traktu).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.