SIGURNO NISTE ZNALI DA OVIH 6 STVARI UZROKUJU VISOK PRITISAK: Ako patite od hipertenzije, obratite pažnju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

neočekivano

SIGURNO NISTE ZNALI DA OVIH 6 STVARI UZROKUJU VISOK PRITISAK: Ako patite od hipertenzije, obratite pažnju!

Ovo su neki faktori

Objavljeno:

Neki su uzroci visokog krvnog pritiska sve samo ne očiti i ako se ne dijagnostikuju i ne počnu da se leče na vreme, visoki krvni pritisak mogao bi uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, razne kardiovaskularne bolesti, pa čak i potencijalne, fatalne srčane udare i zastoje srca.

Ovo su neki faktori:

Živite u bučnom kraju

Eksponiranost buki, bilo na poslu ili kod kuće, pogotovo tokom noći kad pokušavate da spavate, povezana je s povišenim krvnim pritiskom, otkriva istraživanje Occupational & Environmental Medicine, koje prenosi Women's Health. Uzrok visokom pritisku neće biti samo buka koju proizvodi saobraćaj, komšije, radovi na putuili nešto treće, nego i nedostatak preko potrebnog kvalitetnog sna, kaže kardiološkinja Nikol Vajnberg sa Providence Saint John's Health Center u Santa Moniki.

Imate malu platu

'Tanki novčanik' uzrokuje nezadovoljstvo na puno životnih područja, a može stvarati probleme i kod zdravlja srca, pogotovo kod mlađih žena, kaže istraživanje objavljeno u The European Journal of Public Health. Voditelj istraživanja, doktor J. Pol Lejgh, kaže kako su plate važan faktor u percepciji vlastite dobrobiti i vrednosti kod ljudi, što znači da će manjak plate uzrokovati i manjak samopouzdanja što će dovesti do stresa i hipertenzije.

Živite u zagađenoj okolini

Što ste više izloženi zagađenom vazduhu, to je veća šansa da patite od hipertenzije, čak i ako redovito vežbate i nemaš problema sa zdravljem, kaže studija objavljena u časopisu Hipertenzija. Udisanje zagađenog vazduha dovodi do upale koja može uzrokovati promene u arterijama i žilama, nakon kojih sledi rizik od visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara, objašnjava dr. Tao Liu, voditelj istraživanja.

foto: Filip Plavčić

Unosite puno kofeina

Kofein je moćan stimulans, što znači da pomaže kod razbuđivanja, koncentracije, pa čak i odlazaka na WC. Ipak, on takođe uzrokuje i povišen krvni pritisak, kao i neke štetne uticaje na srce, kaže kardiološkinja Amber Kana, sa UCHealth University. Ključ je u umerenosti, kaže Kana. Primetite li da ti srce ubrzano radi nakon unosa kofeina, šoljica kafe dnevno će vam biti sasvim dovoljna.

Pijete kontracepcijske pilule

Žene koje piju kontracepcijske pilule s estrogenom, imaju veće šanse od hipertenzije i oboljenja srca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Physiology, a što si duže na piluli, to je šansa veća.

- Što je veća doza hormona, pogotovo estrogena, to je više ugroženo zdravlje krvnih žila - kaže Vajnberg.

- One utiču na to kako se žile sužavaju i šire, što ih može učiniti podložnima puknućima, ugrušcima i hipertenziji - nastavlja.

Rizik od srčanih oboljenja kod žena koje piju kontracepciju i pušačice su, još je veći, pa se preporučuju drugačije vrste zaštite.

Jedete puno krompira

Loše vesti za krompiroljupce - konzumiranje četiri ili više obroka koji uključuju krompir, bio on kuvan, pržen, pečen ili pire, na nedeljnoj bazi, povezano je s visokim krvnim pritiskom , pogotovo kod žena, kaže istraživanje objavljeno u The BMJ. Ovo se događa iz razloga što krompiri imaju visok gluhemijski indeks, što znači da mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, a time i hipertenziju. No, ne brinite, ne morate sasvim izbaciti krompire iz ishrane. Oni su puni vitamina i vlakana, pa ih samo unosi u umerenim količinama, kako bi održala srce zdravim.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.