U IZOLACIJI MNOGI PIJU ČAŠICU VIŠE: Kada čujete šta alkohol radi imunitetu, odmah ćete prestati!
Ilustracija, Foto: Shuterstock

loš po zdravlje

U IZOLACIJI MNOGI PIJU ČAŠICU VIŠE: Kada čujete šta alkohol radi imunitetu, odmah ćete prestati!

Konzumiranje više alkohola od onoga koliko se preporučuje, može promeniti mikrobiom vaših creva

Objavljeno:

Novonastali uslovi stresni su za mnoge ljude koji pribegavaju raznim načinima kako bi se lakše nosili sa karantinom, često tako narušavajući dodatno svoje zdravlje.

Svakodnevne rutine su iskorenjene pandemijom korona virusa koja je, takođe, povećala i nivo anksioznosti mnogim ljudima.

Svetska zdravstvena organizacija zna šta to znači: sve više ljudi će češće uzimati nekoliko pića, ili kako bi zamenili svoje planove sa društvom ili kako bi smirili svoje živce.

foto: Filip Plavčić

Doktorka Ajša Malik, tehnički službenik Odseka za mentalno zdravlje i zloupotrebu supstanci, pri regionalnoj kancelariji SZO za Evropu, kaže da je alkohol “beskorisna strategija suočavanja” za nošenje sa anksioznošću i stresom tokom pandemije koronavirusa.

- Korišćenje raznih supstanci i druge zavisnosti mogu biti loši za fizičko i mentalno zdravlje. Za ljude bez zavisnosti, korišćenje nekih supstanci neće pomoći da smanje stresa zbog samoizolacije, već im to može pogoršati stanje – kaže Malikova.

Ukoliko povremeno pijete, ona kaže da je u redu nekada uživati u ponekoj čašici alkohola, poput jedne čaše vina uveče. Ali, prekoračenje toga može oslabiti vaš imuni sistem i učiniti vas podložniji tome da uhvatite virus.

Konzumiranje više alkohola od onoga koliko se preporučuje, može promeniti mikrobiom vaših creva što, zauzvrat, može oštetiti imunološke ćelije koje oblažu tanko crevo.

- Oštećivanjem ovih ćelija u svojim crevima, možete olakšati patogenima da prodru u vaš krvotok – kaže doktor Nejt Favini.

Prethodnim istraživanjem je utvrđeno da povremena opijanja ili konzumiranje više od četiri pića za dva ili tri sata kod žena i pet ili više pića za isti period kod muškaraca, takođe mogu značajno oslabiti vaš imuni sistem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.