TO IMATE U SVAKOJ APOTECI: Koronavirus najefikasnije nestaje pomoću ovog sredstva!
Foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

REŠENJE

TO IMATE U SVAKOJ APOTECI: Koronavirus najefikasnije nestaje pomoću ovog sredstva!

U preporukama koje je izdao Mediciski fakultet u Banjoj Luci o izradi dezinfekcionih sredstava pojasnili su na koji način ćemo napraviti 70 % alkohol od onog sa većim procentom

Objavljeno:

Dezinfekcija ruku i površina koje redovno dodirujemo postalo je deo naše svakodnevne rutine sa pojavom pandemije

Alkohol je dezinfekciono sredstvo za koje su svi svetski i domaći stručnjaci istakli da je efikasano u borbi protiv korona virusa.

Do sada su brojni naučnici istakli da asepsol ne može da nam pomogne u suzbijanju korona virusa, ali je alkohol nepogrešivo sredstvo koje je efikasno u borbi protiv bolesti Covid-19.

Alkohol uništava agense koji prouzrokuju bolesti, odnosno patogene tako što razlaže proteine, polovi ćeliju ili joj poremeti metabolizam. Prednosti alkohola je ta da mu se bakterije ne mogu prilagoditi i postati otporne.

foto: Zorana Jevtić

Ipak, kada odete u apoteku da kupite alkohol pred vama su dva izbora, 70 % alkohol i 95 % alkohol, a koji je najsigurniji za upotrebu?

Ovim povodom je dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu je objasnio koji procenat alkohola je sada dovoljan za korišćenje.

- Razlika u ove dve vrste alkohola je samo u procentu, a 70 % alkohol se smatra apsolutno odgovarajućim antiseptikom koji ubija virus. Nema potrebe koristiti veću koncentraciju kada se zna da se već sa 70 posto postiže antiseptički efekat. Kada kažemo 70 % antiseptik to znači da je to sredstvo koje sigurno može da se primenjuje na kožu i on se smatra odgovarajućim. Što se tiče alkohola s većim procentom daju se preporuke da se on razblaži. U ovoj situaciji sasvim vam je dovoljan 70 % alkohol za ispiranje kože i tu nema dileme - kazao je dr Janko Samardžić.

U preporukama koje je izdao Mediciski fakultet u Banjoj Luci o izradi dezinfekcionih sredstava pojasnili su na koji način ćemo napraviti 70 % alkohol od onog sa većim procentom:

- 70% etanol – pravi se od 67g (73mL) 96% etanola + 33g (27mL) prokuvane i ohlađene vode ili destilovane vode. Voda mora da bude hladna, jer u suprotnom će pri mešanju ispariti etanol i dobijamo nižu koncentraciju koja neće ostvariti efekat dezinfekcije. Korona virus se uništava u roku od 1 minut.

Sa fakulteta napominju da rakija nije sredstvo za dezinfekciju površina i ruku, jer sadrži 40-50% alkohola. Ta koncentracija neće dovesti do ubijanja virusa.

foto: EPA / CDC

- Deterdženti za suđe ili za veš, kao i šamponi za kosu – svi su vrlo efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer natrijum-lauril-sulfat ovde ostvaruje dezinfekciju, a on je sastojak svih ovih proizvoda. Dobri su za dezinfekciju porvšina. Nakon 2-3 minuta porvšine isprati sa vodom.

- Natrijum-hipohlorit NaOCl (Domestos, Varikina) – pomešati 1:50, tj. 1mL Na-hipohlorita sa 50 mL vode ili prema uputstvu na ambalaži (20 mL Domestosa ili Varikine + 980 mL vode) – vrlo je efikasan za dezinfekciju površina, a dokazano je od strane Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) da je već u koncentraciji od 0,1% efikasan u uništavanju bolesti COVID-19. Korona virus se uništava u roku od 5 minuta.

Oprez pri izradi ove mešavine, jer usled isparljivosti natrijum-hipohlorit nagriza disajne puteve. Koristiti hladnu vodu kako bi se smanjilo isparavanje. Rastvor se pravi svež i kao takav koristi (jednom dnevno), navodi se u smernicama Medicinskog fakulteta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.