3 ODLIČNE IDEJE ZA DORUČAK KOJI JAČA IMUNITET: Ovi obroci NE GOJE, ukusni su i prepuni VITAMINA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA KUVATI DANAS?

3 ODLIČNE IDEJE ZA DORUČAK KOJI JAČA IMUNITET: Ovi obroci NE GOJE, ukusni su i prepuni VITAMINA!

Sledi predlog 3 doručka koji će pomoći očuvati liniji, a istovremeno osigurati hranjive tvari za snažan imunitet

Objavljeno:

Najpopularniji izgovor „nemam vremena da doručkujem", ovih dana pada u vodu!

Dodatnu motivaciju za kvalitetan doručak može ti pružiti saznanje kako osobe koje redovno doručkuju imaju brži metabolizam te lakše održavaju vitkost. Dodatno, pokazalo se da pojedinci skloni preskakanju doručka često imaju slabiji imunitet i probavne tegobe.

Stoga, sledi predlog 3 doručka koji će pomoći očuvati liniji, a istovremeno osigurati hranjive tvari za snažan imunitet, a koje predlaže Sandra Krstev Barać, nutricionistkinja.

Zobena kaša s jabukom

Sastojci za 4 porcije: Voda, 2 šolje; Zobene pahuljice, 1 šoljica; velika jabuka, oguljena i narezana na kockice; cimet u prahu, 1 čajna kašičica; 10 badema, naseckani 2 kašike semenki susama i/ili bundeve; Med, 2 kapike šipurka ili smrznuto bobičasto voće (odmrznuti), ½ šoljice

Priprema: Jabuke kuvajte u vodi dok ne omekšaju. Paralelno uz kuvanje jabuke, ugrejte vodu i kada ona zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuvati do željene gustoće na umerenoj vatri oko 5 min, uz konstantno mešanje. Zobenoj kaši dodati kuvane jabuke i med te dobro promešati. Servirati ohlađeno posipano cimetom, bademima te semenkama i voćem. Lako probavljiv i lagan doručak idealan je za one koji paze na liniju ili pak osobe koje se teško bude. Zobene pahuljice osiguraće složene ugljene hidrate potrebne mozgu za buđenje te vlakna koja osiguravaju osećaj sitosti i poboljšavaju probavu. Dodatno, zob će organizmu osigurati određene količine cinka, baš kao i bademi i semenki sezama i bundeve, a upravo je jedna od najvažnijih zadataka cinka da doprinosi normalnoj funkciji imuniteta. Imunostimulirajući vitamin C pružit će dodano voće, a med, pak, ima dugu tradiciju upotrebe za jačanje imuniteta.

Dodatan savet: Za dodatnu sitost i podršku imunitetu, kašu servirajte s jogurtom ili drugim fermentisanim mlečnim napitkom jer prirodno sadrže korisne bakterije koje deluju povoljno na zdravlje probavnog sistema, a time i na jačanje imuniteta.

foto: Filip Plavčić

Smoothie s bananom i narandžom (prikladno za vegane)

Sastojci za 1 osobu: bademovo ili zobeno mleko, 1 šoljica ½ banane 1 narandža 1 kašika chia semenki 1 kašika mlevenih lanenih semenki sušene brusnice, 10 kom

U blenderu pomešajte sve sastojke. Osim što će zadovoljiti potrebu za slatkim, ali bez nezdravih šećera, ovaj smoothie sadrži bananu, odličan izvor prebiotika. Prebiotici služe kao hrana korisnim bakterijama i time pomažu održati povoljnu crevnu mikrobiotu, a time pomažu i imunitetu. U ovoj priči narandža je zaslužna za vitamin C, a semenke osiguravaju masnoće za duži osećaj sitosti.

Dodatan savet: Želite li „podebljati“ smoothie možete mu dodati i 1 kašiku spiruline u prahu, kokosovo ulje (zagrejano da postane tekuće), orašaste plodove ili zobene pahuljice.

Pečena jaja s prazilukom

Sastojci za 1 osobu: 2 jaja ½ šoljice praziluka, sitno naseckano + par kolutića praziluka ½ šoljice paprike, naseckano na kockice Maslinovo ulje, 1 kašika Sol, mleveni biber i kopar po želji

Priprema: Na maslinovom ulju pirjajte praziluk dok ne omekša, zatim dodajte izmućena jaja i mešajte dok se ne ispeku. Servirajte posipano s paprikom naseckanom na kockice, kolutima praziluka i začinima. Poznato je kako proteinski doručak produžuje sitost, a neophodne proteine, graditelje tela i imuniteta ovde osiguravaju jaja. Jaja ujedno sadrže vitamine B grupe koji „hrane“ stresom pogođene živce te su jedan od retkih prehrambenih izvora vitamina D, važnog za normalnu funkciju imunološkog sistema Praziluk pripada istoj porodici kao i beli luk te i on sadrži alicin, poznat po antivirusnim svojstvima, a vitamin C će nam osigurati paprika.

Dodatan savet: Ovom doručku možete dodati i gljive, budući da i one sadrže određene količine vitamina D, svojstvo koje nam je izuzetno važno u doba kada dane provodimo u domovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.