PRIČA SE DA IBUPROFEN NE SMEJU DA PIJU OSOBE S KORONAVIRSOM: Proizvođači leka otkrili PRAVU ISTINU!
Lekovi sa ovim sastojkom nisu preporučljivi u borbi protiv korone, Foto: Profimedia

važno je znati

PRIČA SE DA IBUPROFEN NE SMEJU DA PIJU OSOBE S KORONAVIRSOM: Proizvođači leka otkrili PRAVU ISTINU!

Lindmajer je takođe izjavio da su dva člana osoblja SZO zaražena koronavirusom

Objavljeno: 15:36h

Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti popularni lek Ibuprofen bez konsultacije s lekarom, upozorila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Portparol SZO-a Kristijan Lindmajer rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protivupalni lek sa povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

Preporučuju paracetamol

"Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen", rekao je Lindmajer.

Preporuke agencije UN usledile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni radnici upozorili da se ne koriste nesteroidni protivupalni lekovi protiv bolesti Covid-19.

Ta grupa lekova uključuje ibuprofen, aspirin i druge.

U nedavnom članku u medicinskom časopisu The Lancet navedena je hipoteza po kojoj neki lekovi poput ibuprofena mogu ugroziti obolele od koronavirusa koji imaju visoki krvni pritisak ili dijabetes.

Dva člana osoblja SZO-a zaražena

Lindmajer je takođe izjavio da su dva člana osoblja SZO zaražena koronavirusom.

Nekoliko stotina radnika SZO-a stoga rade od kuće.

Ova zdravstvena agencija UN više ne poziva novinare na konferencije o pandemiji, već ih prenosi na društvenim mrežama.

Proizvođač se oglasio, kaže da nema dokaza o štetnom uticaju

Proizvođač leka Nurofen, firma Rekit Benkiser (RB) saopštila je u utorak kako nema dokaza o štetnim uticajima lekova koji sadrže ibuprofen na lečenje koronavirusa, utvrdivši da se radi o proverenom leku koji služi za snižavanje temperature i ublažavanje bola.

Proizvođač leka navodi kako je svestan zabrinutosti nakon objava na francuskim društvenim mrežama oko upotrebe steroida i nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19, te ističu kako se radi o proverenom leku koji se koristi dugi niz godina.

"Većina evropskih zdravstvenih tela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao deo simptomatskog lečenja infekcije virusom COVID-19. Reckit Benkiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetno dejstvo na ishod lečenja osoba obolelih od infekcije virusom COVID-19", navodi se u saopštenju.

"Objavićemo sve dodatne informacije"

"Naše proizvode sa ibuprofenom delotvorno koriste milioni potrošača na 40 tržišta i dostupni su već više od 30 godina kao lekovi koji se izdaju bez lekarskog recepta. Svi su lekovi strogo regulisani zakonima i propisima kako bi se osiguralo da su u skladu sa zahtevima i propisima lokalnih tela za zdravstvenu negu".

Firma Rekit Benkiser navodi da će kao odgovorna, naučno rukovođena organizacija, aktivno kao i uvek pratiti sve izveštaje radeći sa regulatornim institucijama na njihovoj proceni.

"Objavićemo sve dodatne informacije ili smernice potrebne za sigurnu upotrebu nesteroidnih protivupalnih lekova nakon takvih izveštaja i njihovih procena. Želimo još jednom podsetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod upotrebe bilo kojeg leka, pažljivo pročitaju i slede uputstva navedena na pakovanju i u uputstvima pacijentima", navodi se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.