DA LI JE KORONA VIRUS OPASNIJA ZA PUŠAČE OD NEPUŠAČA? Odgovor ima veze s jednom stvari
Foto: Shuterstock

obratite pažnju

DA LI JE KORONA VIRUS OPASNIJA ZA PUŠAČE OD NEPUŠAČA? Odgovor ima veze s jednom stvari

Pušenje smanjuje prirodnu odbranu respiratornog sistema zbog čega ga virus lakše napada

Objavljeno:

Pranje ruku i nepriblizavanje drugim osoba na najmanje metar dobre su mere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv korona virusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocenjuju stručnjaci

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od korona virusa povezanog s bolešću Covid- 19, Michael Pfeifer, predsednik Nemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrepiti procenu.

- Na primer, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo verovatnim jer u pušača, uopšteno, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama - kaže Pfeifer.

Razlog tome je što pušenje smanjuje prirodnu odbranu respiratornog sistema zbog čega ga virus lakše napada.

- To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nije dokazano sa trenutnim koronavirusom - kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj.

Navodi da podaci iz Vuhana, kineskog grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača. - Uvek je dobro prestati pušiti, s korona virusom ili bez njega, no u vreme epidemije korona virusa moguće je uticati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača - zaključuje Pfeifer.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.