AKO PIJETE OVAJ LEK TOKOM TRUDNOĆE, VAŠE DETE ĆE IMATI PROBLEMA SA GOVOROM: Važno je da znate za ovo ISTRAŽIVANJE!
Ilustracija, Foto: Stock

opasno

AKO PIJETE OVAJ LEK TOKOM TRUDNOĆE, VAŠE DETE ĆE IMATI PROBLEMA SA GOVOROM: Važno je da znate za ovo ISTRAŽIVANJE!

Nova studija je povezala upotrebu lekova s ​​kašnjenjem govora kod ženske dece

Objavljeno:

Acetaminofen (Paracetamol), se uopšteno smatra prihvatljivim liekom za ublažavanje boli tokom trudnoće, no možda bi trebalo da razmislite o izbacivanju te tablete.

Nova studija je povezala upotrebu lekova s ​​kašnjenjem govora kod ženske dece.

- Mislim da žene trebalo da budu svesne da upotreba acetaminofena u trudnoći možda nije tako 'bezopasna', kao što se nekada mislilo, ali još ne bih zaključio da su skroz nesigurni u trudnoći - kaže Džošua Klajn, glavni lekar i reproduktivni endokrinolog iz Njujorka

Tim iz Medicinske škole u Ikahnu na Sinaju utvrdio je povišenu stopu kašnjenja govor kod devojčica rođenih od majki koje su tokom trudnoće najviše koristile lekove bez recepta (poznate i kao paracetamol ili Tylenol).

Kao deo studije objavljene u European Psychiatry, istraživači su pregledali podatke u švedskoj grupi od 743 žene tokom njihovog 8. do 13. nedelje trudnoće. Od žena, 59 posto ih je koristilo acetaminofen; korišteni su testovi za urin za proveru prisutnosti leka. Kad su deca imala 30 meseci, 12,6 posto dečaka i 4,1 posto devojčica kasnilo je u razvoju govora. Ali devojčice čije su majke uzimale više od šest puta acetaminofen tokom rane trudnoće imale su otprilike šest puta veću verovatnoću kašnjenja u poređenju s onima čije majke nisu uzimale lekove.

foto: Shutterstock

Kašnjenje u govoru je definirano kao upotreba manje od 50 reči. Istraživači planiraju nastaviti istraživanje s decom u dobi od 7 godina kako bi videli kako se razvijao njihov govor.

Ispitivanje govora dobar je prediktor za druge neurorazvojne probleme koje deca mogu razviti, primećuje dr. Sc. Šana Svon, profesorka na Medicinskom fakultetu u Icahnu na Mount Sinai i viša autorka studije.

Ekipa Mount Sinai kaže da su rezultati u skladu s drugim istraživanjima koja su pokazala da majke koje koriste više lekova tokom trudnoće imaju decu s nižim IQ-om i više problema s komunikacijom.

Primena acetaminofena tokom trudnoće povezana je s poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje (ADHD) i simptomima autizma.

Nikol Aleksandria Smit, docentkinja s Harvarda koja nije bila povezana sa studijom, ali je pregledala, kaže da se u studiji nije postavilo pitanje zašto su majke uzimale lekove ili je li neko osnovno stanje moglo biti povezano s kašnjenjem govora.

Rezultati ne pokazuju da su lekovi uzrok kašnjenja govora, već samo da su posmatrani. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvestili su da je oko 65 posto trudnica Amerikanki lekove koristilo 2005.godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.