POGLEDAJTE ODMAH U SVOJE NOKTE NA RUKAMA: Jedan znak može da vam otkrije preti li vam SRČANI UDAR
Nokti mogu biti znak bolesti, Foto: Profimedia

zdravlje na prvom mestu

POGLEDAJTE ODMAH U SVOJE NOKTE NA RUKAMA: Jedan znak može da vam otkrije preti li vam SRČANI UDAR

Američka akademija dermatologije (AAD) navodi da linije mogu da otkriju da li imate koronarnu bolest srca

Objavljeno:

Infarkt ili srčani udar među vodećim je uzročnicima smrti u svetu. I dok u našem narodu postoji široko rasprostanjeno uverenje da je signale teško prepoznati, velika je zabluda da srčani udar pogađa ljude kao “grom iz vedra neba”. Štaviše, danima, nedeljama, pa čak i mesecima naše telo šalje određene vrste upozorenja.

Osim bola u grudima, znojenja i mučnine, kao i problema sa disanjem, postoji i jedan deo tijela koji može ukazati da vam preti infarkt. Reč je o noktima! Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja, a sada se ispostavilo da oni mogu da ukažu i na probleme sa srcem. Obavezno obraite pažnju na ruke, pogledajte u nokte i potražite crvene ili ljubičaste linije ispod nokatne ploče.

Američka akademija dermatologije (AAD) navodi da linije mogu da otkriju da li imate koronarnu bolest srca. Medicinski gledano ove sitne linije predstavljaju krvne mrlje koje se pojavljuju ispod nokta, a kada nastaju zbog koronarne bolesti srca, uz ovaj simptom se javljaju visoka telesna temperatura i slabi ili nepravilni otkucaji srca.

AAD otkriva još jedan znak koji može da otkrije da bolujete od koronarne bolesti srca.

“Neil klabing” – medicinski izraz koji opisuje nokte zakrivljene prema dole i natečene prste, takođe bi mogao biti pokazatelj bolesti.

Pored toga, britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da je najčešći simptom koronarne bolesti srca jak bol u grudima. Postoji čitav niz faktora rizika koji povećavaju verovatnoću za nastanak bolesti.

Hipertenzija (povećan krvni pritisak) je najopasniji faktor, a osim njega lekari ističu da ljudima koji imaju visok nivo lošeg holesterola i dijabetes preti veći rizik od infarkta.

Takođe, nezdrav način života može da doprinese razvoju bolesti, a obično je reč o nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, gojaznosti, nezdravoj ishrani bogatoj solju, hrani sačinjenoj od zasićenih masti…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Svijet oko nas/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.