MOŽE VAS SPASITI: Ovaj SOK SPREČAVA nastanak MOŽDANOG UDARA, a pravi se od JEDNOG SASTOJKA!
Foto: Profimedia

lepe vesti

MOŽE VAS SPASITI: Ovaj SOK SPREČAVA nastanak MOŽDANOG UDARA, a pravi se od JEDNOG SASTOJKA!

Odličan izbor

Objavljeno:

Ukoliko ste u potrazi za zdravim napitkom koji će vam pomoći da imate bolji vid i da održite ogranizam u zdravoj formi, onda morate više konzumirati sok od šargarepe. Evo i zašto.

Sok od šargarepe izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu. Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zaceljivanju rana. Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primetićete da vaša koža postaje lepša i blistavija, a bore manje naglašene jer je šargarepa odličan anti ejdž saveznik!

Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od šargarepe pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i vaš vid noću. Beta-karoten u telu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama. Zahvaljujući luteinu, redovnim konzumiranjem soka smanjuje se rizik od katarakta i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

Svakodnevnom konzumacijom jedne čaše soka od šargare znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sok od šargarepe također smanjuje tzv. loši holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti. Jedna je studija takođe pokazala da povećan unos šargarepe u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.

Učestalom konzumacijom šargarepe i soka od šargarepe, pokazala su istraživanja, moguće je sprečiti neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke.

Karotenoidi, naročito beta-karoten, deluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u ćelijama i upalne procese. Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.

Sok od šargarepe doprinosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije. Šargarepa smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji šalju nervi.

Želite li znatno smanjiti rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, redovbo pijte sok od šargarepe.

Nutrijenti iz šargarepe snaže imunitet te deluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj duplji. I njeni minerali imaju snažno antibakterijsko delovanje.

Takođe, ispijanjem soka odmah nakon obroka, sprečićete nakupljanje plaka na zubima. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od šargarepe poboljšaće i vašu probavu, a usto će eliminirati neke štetne bakterije iz probavnog sistema.

Sok od šargarepe odličan je izbor za konzumiranje tokom i nakon trudnoće zato što sadrži kalijum, kalcijum, folate, magnezijum i, naravno, vitamin A.

Kalcijum jača bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa. Vitamini A i C iz šargarepe pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitet te da budu otporniji na infekcije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.