ZDRAVIJA JE VODA IZ SLAVINE NEGO ONA FLAŠIRANA: Naučnici objasnili zašto je to ISTINA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

SVE JE MARKETING

ZDRAVIJA JE VODA IZ SLAVINE NEGO ONA FLAŠIRANA: Naučnici objasnili zašto je to ISTINA!

Većina će pomisliti da ta, poprilično visoka cena, garantuje da je voda u flaši vredna toga. No, to je prevara

Objavljeno:
  • 11

Nema ništa boljeg od osećaja čiste, sveže vode kako klizi niz grlo dok smo žedni.

No, dok jedni dobijaju svoju vodu iz slavine, drugi taj osećaju plaćaju - u proseku 100 milijardi dolara godišnje. Osim toga, u nekim je državama, poput SAD-a, došlo do tolike potražnje da od 2016. potrošači kupuju više vode nego klasičnih bezalkoholnih gaziranih napitaka.

Većina će pomisliti da ta, poprilično visoka cena, garantuje da je voda u flaši vredna toga. No, to je prevara, piše Biznis Insajder.

Ona iz slavine je i sigurnija za zdravlje

Za većinu ljudi širomm SAD-a i Evrope, čaša vode iz slavine i ona iz boce su doslovno identične po njihovom zdravstvenom i nutricionističkom kvalitetu. U nekim slučajevima pak, voda iz slavine može biti sigurnija za naše zdravlje, budući da se njena ispravnost češće testira.

Naime, voda u vodovodima, odnosno ona koju točimo iz slavine nalazi se pod državnom regulacijom, stoga se njen kvalitet često kontroliše. To se naročito odnosi na one zemlje koje se mogu ponositi velikim količinama pitke vode, a u njih spada i Hrvatska koja je po tome treća u Evropi.

Naravno, postoje izuzeci, poput onih u kontaminiranim područjima ili gde su izvori privatni te se ne testira voda redovno. No, ako niste jedni od njih, postoji puno razloga zbog kojih bi trebali prestati kupovati flaširanu vodu.

Marketing nam je nameće kao "zdravu"

Povećanje potrošnje flaširane vode svakako je posledica trenda promocije i konzumacije zdravije ishrane. To sve više primjećuju i svjetski proizvođači pića, pa, na primer, odnedavno i Pepsi proizvodi svoju vodu, a jedan od najvećih proizvođača vode je i Nestle.

Voda u bočici je i do 400 puta skuplja!

Najjeftiniji pogon za crpljenje i flaširanje vode navodno stoji oko dva milijuna eura, a ozbiljnije proizvodnje nema bez najmanje 20 milijuna eura. U konačnici, njihovim vlasnicima profit je zarada na vodi u bočici, a najveći je problem to što njihov proizvod nema stvarnu kontrolu.

Ambalaža u kojoj voda dolazi je opasna

Kupovanje vode u bocama smatra se suvišnim zbog kvalitete jednake ili niže nego kod vode iz vodovoda, kao i zbog otapanja toksina iz ambalaže, što šteti zdravlju. Većina flaširanih voda prolazi neke procese prije stavljanja u bočicu - uključujući i one hemijske, kako bi imala što dulji rok trajanja.

U usporedbi s onima iz slavine, njihova je kvaliteta niža, tvrde stručnjaci. Osim toga, nakon što se boca s vodom otvori, ne postoji način da ostane sterilna te se mora upotrijebiti u vrlo kratkom roku.

Ekološki neprihvatljivo

Unatoč trendu recikliranja, i dalje se čak trećina plastične ambalaže u svijetu i dalje ne reciklira. Tako plastične boce vode lako postaju otpad i u konačnici zagađuju planet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media