OTKRIVENO! Teflonski tiganji ne ubijaju, šunka i prženje su opasniji
Prženje je opasno, Foto: Printscreen/ YouTube/ Tasty

oprez

OTKRIVENO! Teflonski tiganji ne ubijaju, šunka i prženje su opasniji

Treba imati na umu da na dnevnoj bazi jedemo značajno manje hrane pripremljene u teflonskim tiganjima nego što pijemo vode

Objavljeno: 09:19h

Saborski zastupnik Ivan Pernar poslednjih dana vodi novi rat protiv zavere velikih korporacija i državnih regulatornih tela - ovaj put protiv DuPontovih teflonskih tiganja i američke EPA-e.

Njegova nova bitka, za razliku od onih protiv antidepresiva i vakcina, ima nekih temelja. No ipak, panika koju diže, kao i utisak koji nastoji ostaviti, i ovaj se put temelje na fejk njuzu, odnosno na kolažu poluinformacija i dezinformacija. U čemu je stvar?

Ukratko, Pernar u nekoliko svojih poslednjih objava uporno upozorava na to da su izjave regulatornih tela o sigurnosti teflona zapravo propaganda koju su naručili proizvođači. U ovom slučaju to se odnosi na Američku agenciju za zaštitu okoline (EPA).

"PFOA (hemikalija koju oslobađa teflon) je štetna i uzrokuje rak bubrega, testisa, ulcerozni kolitis, bolesti štitnjače i neplodnost", tvrdi na svojem profilu na Fejsbuku Pernar i poziva svoje pratioce da, ako mu ne veruju, pogledaju dva filma na tu temu: Dark Waters (2019.) i The Devil We Know (2018.).

Kao jedan od argumenata u prilog tezi o opasnosti teflonskih tiganja ističe činjenicu da je DuPont suočen s brojnim tužbama u Americi morao isplatiti stotine miliona dolara odštete.

Koliko se trebamo bojati teflonskih tiganja?

Pre svega važno je znati da se za oblaganje tiganja koristi PTFE, a ne PFOA. Spoj PFOA (perfluoroktanska kiselina) koristi se u sintezi PTFE-a (politetrafluoretilena, odnosno teflona), koji je stabilan i netoksičan. PFOA se iz teflona oslobađa samo pri vrlo visokim temperaturama, uglavnom iznad 350°C. Istina je da je PFOA povezan s nekim oblicima raka i nekim hormonskim bolestima, ali tu opet treba imati na umu nekoliko važnih stvari, pre svega o kojim je nivoima hemikalije reč.

Šunka i prženje opasniji su od teflonskog tiganja

International Agency for Research on Cancer (IARC), koja je sastavni deo Svetske zdravstvene organizacije (SZO), na temelju dosadašnjih istraživanja svrstala je PFOA u skupinu 2B kao potencijalno kancerogenu materiju. Za poređenje, isparavanja prilikom prženja na visokim temperaturama nalaze se u višoj kategoriji verovatno kancerogenih materija 2A, a suhomesnati proizvodi u najvišoj meri potvrđeno kancerogenih 1.

PFOA je u malim količinama pronađen kod 98% Amerikanaca. No ne postoje istraživanja koja bi pokazala da u tim količinama može imati neko štetno delovanje na zdravlje. Naprotiv, postoje studije koje pokazuju da se vrlo niske količine spoja ne mogu povezati s tumorskim bolestima ili s hormonskim poremećajima te da ponekad čak mogu imati pozitivan učinak (što može biti statistička greška).

foto: Filip Plavčić, Ilustracija

Pre ćemo se otrovati vodom nego tiganjem

PFOA se može naći u mnogim predmetima i materijama kao što su voda, sagovi, odeća, vrećice za hranu, sredstva za čišćenje, izolacije žica, delovi automobila, kućna prašina i sl.

Istraživanja su pokazala da su količine PFOA koje se iz teflona u tiganju mogu preneti u hranu vrlo malene, znatno manje od količina koje su dozvoljene u odgovarajućim količinama vode. Budući da su vrlo male, dugo ih je bilo nemoguće pouzdano detektovati.

Primera radi, EPA preporučuje da količina PFOA treba biti niža od 70 nanograma po litri pitke vode, dok holandski Institut za javno zdravlje tu granicu postavlja na 48 nanograma po litru. No neka nova, vrlo precizna istraživanja masenim spektrometrom pokazala su da su količine PFOA koje se s tiganja prenesu u hranu višestruko niže od dozvoljenih za vodu.

Konačno, treba imati na umu da na dnevnoj bazi jedemo značajno manje hrane pripremljene u teflonskim tiganjima nego što pijemo vode.

foto: Profimedia

PFOA se ionako ne koristi u teflonu od 2013.

Budući da dugoročno delovanje PFOA na zdravlje nije sasvim jasno, EPA i druge agencije provode istraživanja koja bi to trebala rešiti. Uprkos tome, EPA je 2006. postigla sporazum s osam velikih proizvođača te hemikalije da smanje njihove količine u proizvodima za 95% do 2010. te da hemikaliju potpuno eliminišu do kraja 2015., što su one učinile.

Brojne kompanije, uključujući DuPont, Gore-Tex i druge, već su odavno krenule u eliminaciju spoja PFOA iz svojih proizvoda.

PFOA se u proizvodnji teflona ne koristi još od 2013. Spoj je 2012. zamenjen drugim, koji se zove GenX. Njegov uticaj na zdravlje za sada nije poznat, no za očekivati je da će biti pod povećanjem.

Tužbe nisu podignute zbog tiganja

U skladu s navedenim, tužbe protiv DuPonta u Americi nisu podigli kupci teflonskih tiganja, nego radnici DuPontovih pogona i stanovnici koji žive u blizini njegovih postrojenja, a koji su pili vodu s vrlo visokim količinama PFOA. Oni su u organizmu imali mnogostruko više razine PFOA od prosečnih Amerikanaca, među kojima su mnogi decenijama koristili teflon.

Ipak, među potrošačima je zavladalo nepoverenje prema spoju PFOA pa su razne agencije krenule u njegovu eliminaciju u svim mogućim proizvodima. Takva je odluka dobra i važna jer se PFOA zadržava u okolišu (poluraspad u ljudskom tijelu je oko tri godine), tako da preko vode može ući u prehrambeni lanac čak i ako ne šteti direktno ribama i drugim vodenim organizmima. A kada uđe u prehrambeni lanac, može se nakupljati u telu.

Europska komisija odredila je nacrtom POP Regulation da se od 04. jula 2020. zabranjuju proizvodnja, stavljanje na tržište i korišćenje bilo kakvih proizvoda koji sadrže PFOA, osim ako spadaju u neke posebne izuzetke.

Ne bacajte tiganje uzalud

Iz svega navedenog možemo zaključiti nekoliko stvari. Pre svega treba imati na umu da ćemo život, kad je reč o kuhinji, pre skratiti suhomesnatim proizvodima i raznim vrstama prženja na visokoj temperaturi nego teflonskim tavama. Drugim rečima, ako povremeno na teflonskom tiganju ispečete palačinke, nemate razloga za paniku.

Osim toga, ako vaš teflonski tiganj nije neko porodično nasleđe iz prošlog veka, u njoj najverovatnije uopšte nema problematičnog spoja PFOA. Ako kupujete novu, proverite deklaraciju.

Konačno, treba se pomiriti s time da sve škodi zdravlju, samo je pitanje u kojim količinama. Čak je i čista voda opasna ako je pijemo previše, a da ne govorimo o raznim tiganjima koji se prave od različitih materijala, od keramike preko raznih slitina metala do nerđajućeg čelika. Svima su pronađene neke zamerke i sve mogu nešto ispuštati. Primera radi, istraživanja pokazuju da nerđajući čelik u hranu može ispuštati nikl i hrom, koji uzrokuju alergijski kontaktni dermatitis.

Naravno, to ne znači da treba obustaviti pritiske na industrije koje koriste materije štetne za zdravlje i okolinu, naprotiv. Treba samo znati da nije točna slika koju nastoje stvoriti populistički promoteri teorija zavera prema kojima se naučnim institucijama i regulatornim telima ne može verovati jer su svi stručnjaci koji rade u njima plaćenici korporacijskih lobija. Da nije naučnika, ne bismo imali pojma koje su materije koliko i u kojim količinama štetne za zdravlje. DuPont je bio prisiljen na isplaćivanje velikih odšteta upravo zbog naučnih studija i kvalitetnih analiza, a ne zbog ratova poluinformisanih populista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.