IMATE HEMATOM, A NISTE SE UDARILI! Fantomske modrice TREBA DA VAS ZABRINU?
Modrice, Foto: AP

DOKTORKA OTKRILA

IMATE HEMATOM, A NISTE SE UDARILI! Fantomske modrice TREBA DA VAS ZABRINU?

- Ponekad i obična virusna ili bakterijska infekcija s povišenom temperaturom može da dovede do privremenog poremećaja broja ili funkcije trombocita, što je uzrok pojave modrica

Objavljeno: 15:48h

Ako vam se pojavljuju modrice po telu čiji uzrok nije fizička povreda neophodno je potražiti pomoć lekara. Profesor dr Slavica Radovanović, internista Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", kaže da do ovog stanja može da dođe usled nedostatka nekih vitamina i minerala, upotrebe određenih lekova, urođene slabosti zida krvnog suda, ali i da modrice mogu da budu prvi pokazatelj teških imunoloških i hematoloških bolesti.

- Modrice koje nisu posledica udarca češće se javljaju kod žena, naročito starijih, jer im s godinama koža postaje sve tanja i osetljivija, a zidovi krvnih sudova sve slabiji zbog dugogodišnjeg izlaganja suncu - kaže profesorka Radovanović.

- Ponekad i obična virusna ili bakterijska infekcija s povišenom temperaturom može da dovede do privremenog poremećaja broja ili funkcije trombocita, što je uzrok pojave modrica.

U isključivanju uzroka koji dovode do "fantomskih" modrica vrlo je važno i koje lekove pacijent pije.

- Pojedini antibiotici, antireumatici i lekovi protiv zgrušavanja krvi takođe mogu da dovedu do pojave modrih krugova na koži - kaže sagovornica.

- Na listi nepovoljnih po ovom pitanju nalazi se i ibuprofen, pa i kontraceptivne pilule. Isto tako, to mogu da uzrokuju i dijetetski suplementi za razređivanje krvi, poput ginka ili ribljeg ulja.

Profesorka Radovanović ipak navodi da je jedan od najčešćih razloga pojave modrica i tačkastih krvarenja po koži smanjenje broja trombocita usled imunološkog poremećaja zvanog akutna imuna trombocitopenijska purpura.

- U zavisnosti od faze bolesti, ovi pacijenti ne bi smeli da primaju injekcije, ne bi smeli da uzimaju antiagregacione lekove, niti oralne antikoagulanse, koje najčešće koriste kod određenih tipova aritmija u cilju prevencije tromboembolijskih komplikacija, a sa oprezom bi trebalo da koriste i antireumatike, da se sklonost ka krvarenju još više ne bi pojačala - ističe naša sagovornica.

Kada lekar posle mnogobrojnih nalaza isključi da je pojava hematoma po telu izazvana nekom vrstom imunološkog i hematološkog oboljenja, onda je uzrok genetika.

- Ovo stanje najčešće se viđa kod mlađih žena, a radi se o urođenoj slabost zida krvnog suda usled smanjenja količine elastičnih i kolagenih vlakana u zidu - kaže profesorka Radovanović.

- Do pojave modrica u ovom slučaju može da dođe i usled nedostatka vitamina C ili vitamina grupe B i folne kiseline.

Da bi se ispitali uzroci ničim izazvanih modrica, naša sagovornica savetuje i da se prokontrolišu jetra i bubrezi, kako bi se proverilo da oboljenja ovih organa nisu uzrok modrica. UGLAVNOM NA NOGAMA

U slučaju čestih podliva važno je prokontrolisati i nivo šećera u krvi, navodi profesorka Radovanović:

- Braon ili crni pečati oko kolena, pazuha, vrata i prepona su modrice uzrokovane hiperpigmentacijom, zbog viška insulina koji ulazi u kožu. Ovo stanje stručno se naziva akantoza, a modrice se u ovom slučaju uglavom pojavljuju na koži nogu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.