POZNATI NUTRICIONISTA KONAČNO OTKRIO DA LI AJVAR GOJI i koliko je zapravo ZDRAV!
Ajvar, ilustracija, Foto: Filip Plavčić

SPREMITE SE

POZNATI NUTRICIONISTA KONAČNO OTKRIO DA LI AJVAR GOJI i koliko je zapravo ZDRAV!

Osvrnula se i na zimnicu!

Objavljeno: 18:26h

Da li se kad spremate povrće za zimu zapitate koje su prednosti ukiseljenog kupusa,paprike, paradajza i drugih namirnica u odnosu na sveže?

Ili koliko ajvara smete da pojedete u jednom obroku, a da ne preterate, jer svi znamo koliko je teško odoleti ovom kralju zimnice? Koliko ajvar ima kalorija i da li je zimnica zdrava za Blic ženu odgovara nutricionista Branka Mirković.

- Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da preterate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela - kaže nutricionista, i dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvek je bolje da kupite industrijski jer je on ipak kontrolisan, za razliku od onoga koji se prodaje na pijaci, a u kojem nikako ne možete da znate koliko je stavljeno konzervansa.

Ona objašnjava da se povrće koje ide u zimnicu termički obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

Kupusu se kiseljenjem poboljšava nutritivna vrednost.

- Jedino se kupusu prilikom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima. Kiselo povrće je itekako potrebno organizmu tokom zime, jer svi u tom periodu jedemo težu i masniju hranu, a kiselo povrće razlaže masti i ubrzava varenje. Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so - kaže nutricionistkinja.

Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Iako danas imamo mogućnost da jedemo sve vrste voća i povrća tokom cele godine, to ipak nije preporučljivo.

- Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više nego u sezoni. Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije i zamrzavati ili praviti zimnicu - ističe Mirković.

Ona otkriva i kako da se ubrza kiseljenje povrća na potpuno prirodan način.

- Ako vam je potrebno da pred slavu na brzinu ukiselite kupus ili salatu od povrća, treba da u duplu čistu gazu stavite opranu pšenicu ili kukuruz, dobro zavežete i taj zamotuljak spustite u kupus koji kiselite ili stavite u teglu sa rendanom salatom od povrća. U kupus možete staviti i krišku hleba. Ovaj postupak dovodi do prirodne fermentacije, a vaše povrće će biti spremno za jelo u roku od 15 dana - objašnjava nutricionista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blicžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.