SVE VREME POGREŠNO PERETE GAĆICE: Ni ne slutite gde završavaju fekalije!
Gaćice / Ilustracija, Foto: Profimedia

vodite računa

SVE VREME POGREŠNO PERETE GAĆICE: Ni ne slutite gde završavaju fekalije!

Zasigurno biste se zgrozili kada bi vam neko rekao kako dva dana zaredom nosi iste gaćice

Objavljeno:

Grudnjaci bi trebalo da se peru nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga – bez izuzetka.

Zasigurno biste se zgrozili kada bi vam neko rekao kako dva dana zaredom nosi iste gaćice. Stručnjaci sada tvrde kako nije ništa bolje ni ako gaćice perete na temperaturi od 40 stepeni, javlja Huffington Post.

Doktorka Lisa Ackerlei objasnila je da bakterije mogu da prežive i do 60 stepeni, stoga se ne preporučuje da donje rublje perete na programu nižem od toga. Da stvar bude gora, perete li gaćice na 40 stepeni s ostalom odećom, postoje velike šanse da se fekalije presele i na tu drugu odeću.

Ponekad nije dovoljno ni 60

“Ne stavljajte gaćice s kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama jer bi moglo doći do kontaminacije fekalijama, a to sigurno ne želite u blizini kuhinje”, objasnila je dr. Ackerley za Huffington Post.

Ipak, doktorka Džena Macciochi sa Univerziteta u Sussexu tvrdi da ni 60 stepeni nije uviek dovoljno za ubijanje svih bakterija. “Ne možete da se pouzdate u to da će 60 stepeni ubiti sve bakterije.

Koliko često prati komad?

Posteljinu, naročito leti, trebalo bi da je promenite barem jednom u sedmici, a jastuke operite dvaput godišnje, piše ‘Net.hr’.

Kuhinjske krpe bi trebalo da menjate svakog dana jer su “leglo za klice i nose rizik trovanja hranom ako kuvate meso ili ribu”. Trebalo bi da ih perete na 60 srepeni, savetuje dr. Ackerley.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.