Prejeli ste se za Uskrs? 6 namirnica da najlakše ispraznite stomak (FOTO) (GIF)

opustite se i uživajte

Prejeli ste se za Uskrs? 6 namirnica da najlakše ispraznite stomak (FOTO) (GIF)

Najčešći uzrok nadimanja stomaka su gasovi koji se stvaraju u želucu i crevima. Ova pojava može da bude neprijatna i neugodna, a možete je se lako rešiti
Objavljeno: 15:16h

Naduveni stomak je česta pojava koja muči većinu ljudi. Najčešći uzrok nadutog stomaka su gasovi koji se stvaraju u crevima, a dobra vest je da se nastanak ove pojave može ublažiti i izbeći. Zašto ne smete da pijete vodu tokom jela? (FOTO) (GIF) Premalo vlakana u ishrani i tečnosti, pa i malo fizičke aktivnosti, dovode do opstipacije koja stvara nadutost. Određenim namirnicama u ishrani se može sprečiti nadutost, a vrlo važno je i da se smanji unos soli i da se jede puno voća i povrća.

1. Pomorandže i lubenica Voda odstranjuje toksične supstance i višak tečnosti iz organizma, najbolje je da svakodnevno konzumirate namirnice sa visokim procentom vode, pre svega, lubenice i pomorandže. Lubenica sadrži 92 procenta vode, dok je u pomorandžama ima od 80 do 90 procenata.
2. Jogurt Ovaj napitak ima visok sadržaj vode i stimuliše razmnožavanje korisnih bakterija u želudcu. Ova bakterijska flora odgovorna je za redukciju viška gasova koji se akumuliraju u želucu i crevima.
3. Zobena kaša Biljna vlakna sprečavaju pojavu opstipacije, koja je najčešći uzrok nadimanja stomaka. Ova vrsta žitarica je bogatog sadržaja biljnih vlakana, vitamina i minerala. Ova grupa namirnica takođe olakšava probavu, smanjuje količinu želudačane kiseline i ublažava urinarne infekcije.
4. Krastavac Ova vrsta povrća nema posebnu hranjivu vrednost, ali je sjajan prirodni diuretik, a time ubrzava izbacivanje štetnih stvari iz organizma. Osim toga, krastavci su bogati sumporom i supstancama koje stimulišu bubrege na delotvornije izbacivanje mokraćne kiseline. Budući da su niskokalorični i ne sadrže so, često su jedna od glavnih komponenti brojnih dijeta.
5. Limun U limunu se nalazi puno vode oko 90 procenata, zbog čega bi ih trebalo češće koristiti u ishrani. Osim vodenog sadržaja, u limunu ima i dosta enzima koji sagorevaju masti. Limun pomešan s toplom vodom, pomaže kod probavnih smetnji i simptoma loše probave kao što su mučnina, gorušica i nadutost.
6. Zelena salata i spanać Zeleno lisnato povrće, uključujući kelj i blitvu, treba redovno konzumirati zbog bogatog sadržaja biljnih vlakana, vitamina i minerala. Ova grupa namirnica takođe olakšava probavu, sprečava opstipaciju i ublažava urinarne infekcije.
(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.