TELO VAS UPOZORAVA DA MU HITNO TREBA POMOĆ! Ovi NEOBIČNI SIMPTOMI ukazuju na ozbiljne tegobe - ne zanemarujte ih!
Promene na jeziku treba pratiti!, Foto: Profimedia

da li ste ovo primetili?

TELO VAS UPOZORAVA DA MU HITNO TREBA POMOĆ! Ovi NEOBIČNI SIMPTOMI ukazuju na ozbiljne tegobe - ne zanemarujte ih!

Ovo su neki neobični simptomi upozorenja

Objavljeno:

Postoje neki uobičajeni znakovi koji ukazuju na određene tegobe, a ima i onih koji se teško dovode u vezu s bolestima.

Ovo su neki neobični simptomi upozorenja.

1. Imate tamnu, zadebljanu kožu oko vrata ili pazuha

Ako primetite promenu boje kože oko pazuha, prepona i vrata to bi mogao biti znak dijabetesa. Acanthosis nigricans je stanje kože koje karakteriše zadebljana, tamno pigmentirana koža, a obično se javlja kod gojaznih osoba i dijabetičara. Ako se pojavi kod dece, može upućivati na veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

2. Izbočene očne jabučice

Vidite li više beloočnice nego što treba? Ako primetite izbočinu, to bi mogao biti znak preterano aktivne štitne žležde. Ovo stanje, hipertireoza, takođe može dovesti do naglog gubitka težine, nepravilnog rada srca, znojenja i nervoze.

3. Obrve vam ispadaju

Ako vam ispadaju obrve, posebno prema spoljnjem delu, to može biti znak neaktivne štitne žležde. Hipotireoza je stanje u kojem žlezda ne proizvodi dovoljno nekih važnih hormona. To se najčešće događa kod žena starijih od 60 godina, a može uzrokovati gojaznost, bol u zglobovima i bolesti srca.

foto: Thinkstock

4. Jezik vam je gladak i bled

Zdrav jezik treba biti ružičast i neravan, prekriven malim kvržicama koje se zovu papile. Ako vam je jezik gladak i bled (ili neobično bolan i natečen), to može ukazivati na to da organizmu nešto nedostaje. Najčešći je to znak nedostatka gvožđa, folne kiseline i vitamina B12.

5. Imate kvrge na kolenima

Vidite li na laktovima, tetivama, koljenima, rukama ili nogama male žute neravnine koje su mekane na dodir (takođe mogu biti u boji mesa ili crvene)? To mogu biti nakupine holesterola (kvrge) ili ksantom (benigni tumori), stanja nastala zbog visokog nivoa holesterola ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je pankreatitis.

6. Noge ili gležnjevi su vam otečeni

U nekim slučajevima ovo je stanje uzrokovano nečim mnogo ozbiljnijim - zatajenjem srca. Oticanje nogu i gležnjeva uzrokovano nakupljanjem tečnosti u telu može biti znak pogoršanja zatajenja srca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zivi.gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.