ISPRAVKA: Prava istina o dezinformacijama o širenju raka
Postoji sedam glavnih izvora koji ćelijama raka daju „gorivo“ neophodno da mutiraju, Foto: Novi.ba

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Prava istina o dezinformacijama o širenju raka

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, izmenili smo lažne navode u ovom tekstu

Objavljeno: 09:37h

Portal Espreso je 19. decembra 2019. godine preneo članak sa portala Webtribune, koji sadrži neistine o raku.

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, izmenili smo naslov ovog teksta, kao i činjenice u njemu koje ne odgovaraju istini.

Ovo su prave činjenice o raku (iz analize Raskrinkavanje.ba):

Uprkos onome što je pisalo u originalnom članku, hemioterapija nije jedini način da se pobedi rak niti to tvrdi “američki sistem”

Članak Webtribunea započinje navodom da “američki sistem uvjerava” Amerikance kako se rak može pobijediti samo hemoterapijom:

Američki sistem ne uverava “gotovo sve Amerikance” da je hemoterapija “jedini način da se pobjedi rak”. Na web stranici američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), pored hemoterapije, navode se različite vrste lečenja raka kao što su hirurška operacija, imunoterapija, radioterapija, hormonska terapija i transplantacija matičnih ćelija.

Terapija protiv raka zavisi od mnogih faktora, kao što su vrsta karcinoma, njegova veličina i da li se proširio na druge organe ili ne. Hemoterapija se koristi da bi se ćelije raka smanjile prije radioterapije ili operacije; da bi se zaustavilo potencijalno vraćanje kancera nakon operacije ili radioterapije; kao poseban tretman ukoliko je vrsta karcinoma osjetljiva na hemoterapiju; te za liječenje karcinoma koji se proširio od mjesta na kojem se prvi put pojavio.

Tvrdnja da “američki sistem” uverava Amerikance da je hemoterapija jedini način da se pobedi rak je lažna vijest.

Nemamo svi “ćelije raka” u našim telima

Prva tvrdnja o “uzrocima širenja raka” u članku Webtribuna jeste da svi već imamo ćelije raka, samo se one primete tek kada se počnu nekontrolirano umnožavati.

Netačno je reći da svi imamo “ćelije raka u našem tijelu”. Naše tijelo konstantno proizvodi nove ćelije, od kojih neke imaju potencijal da postanu kancerske ćelije. Kako se navodi na naučnom portalu Healthline, “u svakom momentu može se desiti da proizvedemo ćelije koje imaju oštećenu DNK, ali to ne znači da su predodređene da postanu kancerske ćelije. Većinu vremena, ćelije s oštećenom DNK se ili poprave ili odumru apoptozom [op.a, programiranom smrću ćelije]. Potencijal za rak događa se samo kada se ne dogodi nijedna od tih stvari”.

Dakle, sve naše ćelije imaju potencijal da postanu kancerske ćelije, ali nije tačno da svi već imamo “ćelije raka”. Ovo je lažna vest.

Pasterizovani mlečni proizvodi nisu štetni - naprotiv

Iduća tvrdnja u članku Webtribuna jeste da su “prerađeni mliječni proizvodi” štetni jer zbog njih tijelo stvara “sluz”, što navodno uzrokuje rak.

Kako se navodi u studiji međunarodnog časopisa Cancer Causes & Control (Uzroci raka i njihova kontrola) iz 2008. godine, pasterizacija je “termički postupak koji se široko koristi u prehrambenoj i mliječnoj industriji kako bi se umanjile opasnosti po zdravlje od patogenih mikroorganizama i produžio rok trajanja proizvoda”.

Uprkos tome što studija ne pronalazi dokaze da nepasterizirano mlijeko izaziva rak, konzumacija nepasteriziranih mlečnih proizvoda može biti izuzetno opasna. Neprerađeno mlijeko, prema američkoj Upravi za hranu i lijekove (US Food and Drug Administration - FDA), može izazvati trovanje hranom zbog prenosa različitih bakterija poput salmonele i ešerihije koli, a konzumacija ovih proizvoda posebno je rizična za osobe čiji je imuni sistem oslabljen (poput osoba koje se bore protiv raka). Spomenuta studija skreće pažnju na to da zdrave krave prenose relativno manje bakterija, ali da se kontaminacija mlijeka može desiti nakon što se ono izmuze.

Kada govorimo o mliječnim proizvodima, Healthline navodi da studije povezanosti bolesti i konzumacije hrane ili pića imaju limite, s obzirom na to da se uglavnom radi o opservacijskim studijama. Ovakve studije “koriste statistiku za procjenu odnosa između unosa hrane i rizika od obolijevanja”. Dakle, ne mogu dokazati da li je neka hrana uzrokovala bolest, već samo da li su oni koji su konzumirali određeni proizvod imali veću ili manju mogućnosti dobivanja bolesti.

Healthline navodi da je opaženo da su osobe koje su konzumirale mliječne proizvode imale veću šansu od raka prostate, dok veza nije pronađena kod raka dojke i želuca. Većina studija sugerira da konzumacija mlečnih proizvoda smanjuje mogućnost dobivanja raka debelog crijeva.

Šećer ne pomaže rastu ćelija karcinoma

U članku se tvrdi i da šećer uzrokuje rak.

"Šećer – pored hemikalija, rak voli šećer. Studija je otkrila jaku povezanost između slatkih, bezalkoholnih pića i 11 različitih vrsta raka, uključujući oboljenja pankreasa, jetre, bubrega i kolorektalne bolesti.", tvrdi se.

Sve ćelije u našim tijelima koriste jednostavni šećer glukozu kao izvor energije. No, kancerogene ćelije koriste oko 200 puta više šećera od normalnih ćelija. Zbog ovoga postoji česta zabluda da osobe koje boluju od karcinoma ne trebaju jesti šećere, da bi spriječili rast ovih ćelija.

Kako navodi neprofitni američki medicinski centar Mayo Clinic, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdila veza između konzumacije šećera i karcinoma.

“Razne vrste ćelija, uključujući ćelije karcinoma, energetski ovise o šećeru u krvi (glukozi). Ali više šećera za ćelije raka ne ubrzava njihov rast. Isto tako, lišavanje ćelija karcinoma šećera ne usporava njihov rast.”

Uprkos tome, dodaju da učestala konzumacija šećera može dovesti do dijabetesa ili gojaznosti, što povećava rizik od raka.

Tako, naprimjer, konzumacija sokova zasićenih šećerima može povećati rizik od raka crijeva, dojke, gušterače i drugih. Ponovo, ovo ne znači da takva pića uzrokuju rak, već povećavaju rizik od raka.

Tvrdnja da šećer uzrokuje rak je manipulacija činjenicama.

U članku Webtribuna tvrdi se i da “veštački zaslađivači” uzrokuju rak.

Ipak, istraživanja nisu pokazala da postoji jasno utvrđena povezanost između vještačkih zaslađivača i raka kod ljudi, pa je i ovo lažna vest.

Kiselina ne uzrokuje rak

U Webtribenueovom članku navodi se da prerađeno meso, zbog različitih hormona kojima je tretirano, uzrokuje rak.

"Prerađeno meso – Životni stil baziran na mesu znači da najverovatnije jedete hormone rasta, antibiotike, patogene i parazite i hranu koja uzrokuje da telo stvara mnogo više kiseline kako bi se sve to razgradilo.", pisalo je u članku. Uprkos tome što procesuirano crveno meso može da poveća rizik od raka želudca, nije tačno da je kiselina povezana sa stvaranjem ćelija raka. O tome smo pisali u analizi “‘Alkalna’ hrana ne ‘ubija’ rak - uprkos brojnim viralnim varijacijama na ovu temu”, u kojoj smo objasnili da tumori nisu nužno “kiseli”, već da mogu imati neutralnu ili alkalnu pH vrijednosti.

Tvrdnja da prerađeno meso uzrokuje rak je dezinformacija i pseudonauka.

Hemoterapija nema “stopu neuspeha od 97 procenata”

U članku se takođe piše i o “neuspešnosti” hemoterapije:

"Hemoterapija – uništava brzo-rastuće zdrave ćelije, čineći vaše mogućnosti da pobedite bolest gotovo minimalnim, sa stopom neuspeha od 97 procenata." "Preko 75 odsto lekara i onkologa ne bi uzimalo hemoterapiju niti je preporučuju članovima porodice." Dok hemoterapija uništava zdrave ćelije u vašem gastrointestinalnom traktu i koštanoj srži, ona oštećuje vašu jetru, bubrege, srce i pluća tako da ne mogu da rade svoj posao – i to se naziva „lek“?

Uprkos tome što je teško odrediti jednu opštu stopu uspješnosti hemoterapije, stopa neuspjeha nije 97%. Kako se navodi na portalu Medical News Today, uspješnost hemoterapije zavisi od mnogih faktora: u kojem stadiju se nalaze ćelije tumora; koliko su i da li su se proširile na druge organe; godine i generalno zdravlje pacijenta; bilo koji drugi medicinski faktori, poput drugih bolesti pacijenta. Na osnovu ovih informacija, izvode se podaci koji govore koliko pacijenata je imalo hemoterapiju kao jednu od terapija protiv raka, a onda se formiraju podaci koji govore koliko pacijenata je preživjelo pet godina poslije dijagnoze.

Na osnovu brojeva iz statistika objavljenih na Medical News Today, jasno je da stopa neuspjeha hemoterapije nije 97%. Dakle, netačno je da je hemoterapija neuspješna u 97% slučajeva, i ovo je lažna vest.

MMR vakcine nisu napravljene za “širenje karcinoma”

Na kraju članka Webtribuna navodi se da su vakcine protiv boginja, zaušnjaka i rubeole (MMR) napravljene sa svrhom širenja karcinoma.

"Vakcine – Šokantna nova istraživanja otkrivaju da su MMR vakcine namerno napravljene za širenje karcinoma, jer sadrže ljudske genome abortiranih beba, koji su u laboratorijama modifikovani upravo za svrhu širenje ove bolesti."

Ova tvrdnja takođe nije tačna. Kako navodi naučna blogerica i biologinja Jelena Kalinić na web stranici Vakcine, vakcine ne izazivaju rak. MMR vakcine ne sadrže “genome abortitanih beba”. Aktivni sastojci ovih vakcina su “virusni sojevi, atenuirani, u količinama koje propisuju farmakopeje”, te pomoćni sastojci: “aminokiseline; laktoza, manitol, neomicin-sulfat, sorbitol, fenol-crveno, natrijum-hlorid, kalijum-hlorid; magnezijum-sulfat, kalcijum-hlorid; kalijum-dihidrogenfosfat, natrijum-hidrogenfosfat; rastvarač: voda za injekcije”.

MMR vakcina se ne daje osobama kojima je već dijagnosticiran rak, zbog toga što im je imuni sistem oslabljen. Sa druge strane, neke vakcine direktno štite protiv karcinoma, poput HPV vakcine koja sprečava rak grlića materice.

BONUS VIDEO:

NAJTUŽNIJA SLIKA ZA NIKOLJDAN: Ovako su Panići dočekali krsnu slavu, na stolu samo kolač i sveća (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Webtribune)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.