OVO JE NAJGORA NUSPOJAVA KONTRACEPCIJE: Budite veoma, veoma OPREZNI!
Pilule / Ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

OVO JE NAJGORA NUSPOJAVA KONTRACEPCIJE: Budite veoma, veoma OPREZNI!

Lekari procenjuju da oko 3 miliona žena pati od gadnih nuspojava kontracepcije

Objavljeno:

Oštećenje hipotalamusa može da uništi ženski seksualni nagon, raspoloženje, apetit, otkucaje srca i san. Šokantno otkriće dolazi nakon istraživanja predstavljenog na godišnjem sastanku Radiološkog društva Severne Amerike, koje je ispitalo 50 žena, od kojih je 21 koristila pilulu, prenosi nypost.com. Svih 50 žena prošlo je analizu mozga, a lekari su izmerili veličinu hipotalamusa svakog od prijavljenih .Bili su zapanjeni kada su otkrili razliku u moždanoj strukturi žena koje uzimaju tablete u poređenju sa onima koje ih ne uzimaju.

Doktor Mišel Lipton, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u Njujorku, rekao je: "Otkrili smo dramatičnu razliku u veličini moždanih struktura između žena koje su uzimale oralne kontraceptive i onih koje nisu. Ova početna studija pokazuje jaku povezanost i trebala bi da motiviše za daljnje istraživanje učinaka oralnih kontraceptiva na moždanu strukturu i njihov potencijalni uticaj na moždanu funkciju." Lipton je takođe pronašao snažnu povezanost između manjeg volumena hipotalamike i većeg besa i depresivnih simptoma. Uprkos tome, rekao je da je taj nalaz "preliminarni". Prema istraživačima, ovo je prvi put da je zabeleženo strukturno delovanje polnih hormona, uključujući tablete za oralnu kontracepciju, na humani hipotalamus. To dolazi nakon što je otkriveno da pilula može da diktira u koga se zaljubljujete i značajno smanjuje vaš seksualni nagon.

Psihologinja, Dr. Sarah Hill otkrila je da na seks utiče, privlačnost, stres, glad i poremećaj u ishrani, emocije, prijateljstva, agresiju, raspoloženje, učenje i još puno drugih stvari. Rekla je da žene na piluli privlače manje muževni muškarci i manje ih zanima seks. To je zato što je hormon progesteron, koji telu šalje poruku da ovulacija nije potrebna, dominantan u vašem ciklusu. Rekla je: "Umesto da imaju povećanu sklonost seksu muškarcima visoke plodnosti žene koje uzimaju tablete pokazuju nepokolebljivu prednost muškarcima s manje muških lica i glasova." Rekla je da žene na piluli privlače manje muževni muškarci i manje ih zanima seks. To je zato što je hormon progesteron, koji telu šalje poruku da ovulacija nije potrebna, dominantan u vašem ciklusu. Rekla je: "Umesto da imaju povećanu sklonost seksu muškarcima visoke plodnosti žene koje uzimaju tablete pokazuju nepokolebljivu prednost muškarcima s manje muških lica i glasova."

Stručnjaci su upozorili da ima žena koje koriste pogrešnu kontracepcijsku pilulu - i možda u tišini trpe neugodne nuspojave kao što su: mučnina, glavobolja i migrena, debljanje, promene raspoloženja, gubitak libida, gubitak ciklusa, promenu u PH vagine, pritisak i bol u grudima, iscedak između menstruacija. Lekari procenjuju da 3 miliona žena pati od gadnih nuspojava kontracepcije. Ipak trećina nikada nije rekla da ima problem svom lekaru, što znači da verovatno nisu svesni. Početkom ove godine jedna medicinska sestra je tvrdila da je pilula izazvala dva moždana udara u jednom danu.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.