SVRBI VAS TELO POSLE TUŠIRANJA I POJAVE VAM SE CRVENE FLEKE? Ovo morate znati!
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlično

SVRBI VAS TELO POSLE TUŠIRANJA I POJAVE VAM SE CRVENE FLEKE? Ovo morate znati!

Dugi topli tuševi mogu osušiti i zategnuti vašu kožu

Objavljeno:

Svrabež kože nakon tuširanja može biti poprilično neugodno iskustvo, a posebno kada vam se pojave i crvene fleke po telu.

Postoji nekoliko uzroka zbog kojih se može javiti svrabež kože

Dugo tuširanje toplom vodom

Dugi topli tuševi mogu osušiti i zategnuti vašu kožu.Koža proizvodi prirodna ulja koja štite i hidratiziraju kožu.Ova ulja se mogu ukloniti ukoliko se tuširate dugo vremena, posebno toplom vodom što će učiniti kožu suvom i svrbljivom.

Tuširanje tvrdom vodom

Isto tako možete osetiti pojavu svrabeži ukoliko se kupate tvrdom vodom.Tvrda voda je visoko alkalna voda koja sadrži visoke razine kalcijevih iona.

Tvrda voda smanjuje efikasnost šampona i sapuna,a upravo talog od tih proudkta pravi kožu svrbljivom i suvom.

Isto tako minerali iz tvrde vode mogu začepiti pore na koži,što može biti posebno štetno za osetljiva područja na vašoj koži.Ovo može biti iritantno posebno za ljude koji već imaju suvu kožu i ljud koji pate od bolesti kože kao što je to dermatitis.

Kožna alergija ili osetljivost na prozivode za njegu i lepotu

Grube hemikalije u proizvodima za negu kože mogu često izazvati svrbež na koži ali ta svrbež je najčešće na rukama ili nogama.Ovakav vid svrbeža može trajati od par minuta do par sati nakon tuširanja i može biti popraćen osipom.

Proizvodi koji sadrže alkohol,alfa-hidroksine kiseline (AHA) i veštačke mirise mogu isušiti kožu čime se povećavaju izgledi da će doći do svrbeža nakon tuširanja.Isto tako biste mogli iskustiti alergijske reakcije od nekih sastojaka koji se nalazi u proizvodima za njegu.Alergijske reakcije mogu uzrokovati osip,crveno ispupčenje koje svrbi.

Postojeće stanje kože

Svrbež nakon tuširanja isto tako može biti simptom postojećeg stanja kože kao što su ekcemi.Doktori preporučuju da ukoliko imate ekcem da se ne tuširate toplom vodom.Ostali produkti koji mogu pogoršati ekcemu su sapuni ili mirisni proizvodi za telo.

Retka pojava je i da patite od retke bolesti kože pri kojoj dolazi do svrbeža kada koža dođe u bilo kakav kontakt sa vodom.

Kada znate šta je uzrok vašeg svrabeža lakše ćete pronaći pravi tretman kako biste se od njega oslobodili učinkovito.

Dobro se osušite pre oblačenja

Kada se okupate ili istuširate dobro se osušite jer je vlažna sredina idealna za razvoj bakterija koje mogu izazvati svrbež.Isto tako biste trebali osušiti i kupaonicu u kojoj ste se kupali.

Smanjite stres kako ne bi ste pogoršali probleme sa kožom

Stres može pogoršati stanje ekceme,što može dovesti do pojačanog oećaja svrbeža nakon tuširanja.Mi vam preporučujemo meditaciju i jogu za smanjenje stresa.

Svrbež kože – Kada posetiti doktora

Ukoliko ste probali sve navedene metode i dalje ne možete naći lek za svrbež nakon tuširanja onda biste se trebali konsultirati sa doktorom.

.Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.