MAMURLUK OD PIVA SE LEČI OVIM DORUČKOM: Ovo su LEKOVI za boljke od alkohola u zavisnosti od pića koje ste pili!
Izlečite mamurluk hranom, Foto: Profimedia

ovo je dobro znati

MAMURLUK OD PIVA SE LEČI OVIM DORUČKOM: Ovo su LEKOVI za boljke od alkohola u zavisnosti od pića koje ste pili!

Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek, tvrdi nutricionistkinja Šir Koks

Objavljeno:

Verovali ili ne, mamurluk možete lečiti i bananom, ili indijskim oraščićima, pa i tabletom protiv alergije, no sve zavisi i od toga šta ste pili.

Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek, tvrdi nutricionistkinja Šir Koks.

Evo koje je savete dala za one koji preteraju s alkoholom, zavisno o tome šta su pili:

Belo vino

Previše vina općenito izaziva upalu, zbog čega bela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krv kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora. Banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretičkog učinka alkohola, tvrdi Koks.

Neke vrste zrelih vina mogu podstaknuti da telo počne oslobađati histamin, te izazvati simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje. Indijski oraščići povisiće nivo energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome alergijske reakcije. Dobar izbor može biti i čaša mlake vode sa kašičicom meda, koja će vratiti izgubljeni šećer.

foto: AP

Džin-tonik

Čaša vode s malo naribanog đumbira smiriće želudac iziritiran preteranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa kašičicom meda. Med sadržava fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.

Pivo

Pivopije se od mamurluka brže mogu izlečiti doručkom koji sadržava jaja i avokado. Jaja su bogata belančevinama i vitaminom B, što pomaže detoksu organizma, jer sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola u organizmu. Popijte i šoljicu do dve jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira. Preostaje vam samo razmisliti kako 'izlečiti' pivski stomak...

foto: Filip Plavčić

Šampanjac

Lepršavi mehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju utisak kao da uopšte ne pijemo alkohol, tako da se lako prevariti. Glavobolje mogu biti epske, jer se upravo zahvaljujući tim mehurićima alkohol bolje apsorbira u organizmu. Najbolji lek: koka kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži 'podiže' organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa deluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Jabučno vino

Voćno vino kod mnogih može izazvati nadutost želuca. Prva pomoć može biti šoljica tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomestili izgubljeni šećer i smirili želudac. Ako sve ovo ne pomogne, popijte šoljicu pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, te da vam se popravi raspoloženje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.