TRAVARI JE PLAĆAJU ZLATOM I KUNU SE U NJU: Kažu da leči rak, ali morate dobro paziti oko ove biljke!
Imela, Foto: Printscreen/youtube

otrovna ali najbolji lek

TRAVARI JE PLAĆAJU ZLATOM I KUNU SE U NJU: Kažu da leči rak, ali morate dobro paziti oko ove biljke!

Jako su je cenili i mnogi poznati lekari i iscelitelji

Objavljeno:

Od davnina je služila za lečenje u mnogim narodima pa je Galima i Keltima bila znana kao lek za sve.

Bela imela, lat. Viscum album, biljka je koju spominju brojne nordijske i keltske legende i kojoj su stari europski narodi pripisivali božanska svojstva…

Jako su je cenili i mnogi poznati lekari i iscelitelji, a među njima Hipokrat, Rudolph Steiner i Sebastian Kneipp, piše portal "Alternativa za vas".

Mnogi je danas smatraju beskorisnom i otrovnom, no ona je vredan lek za brojne bolesti, uključujući i najzloćudnije. S mnoštvom lekovitih svojstava nalazi odgovor na skoro svaku bolest koja pogađa ljudski rod pa ju je narod uvrstio u mnoge čajne mešavine. Aktivni sastojci imele su lektini, polipeptidi, flavonoidi, viskotoksini, lignini i alkaloidi.

Lekovita svojstva imele

U narodnoj medicini imela je poznata kao sredstvo za smirenje živaca, ublažavanje grčeva i poboljšanje sna. Europski travari smatraju je specifičnim lekom za Sydenhamovu horeju, epilepsiju i druge živčane poremećaje koji izazivaju grčeve.

Pogodna je i kao tretman za mnoge druge tegobe koje proizlaze iz oslabljena živčanog sustava. Smatra se da izgrađuje, hrani i jača središnji živčani sastav. Imela podupire ženski reproduktivni sastav, pomaže kod neplodnosti, reguliše menstruaciju, uklanja menstrualne bolove i simptome menopauze.

Ublažava sve vrste unutarnjih krvarenja i deluje protiv bolova.

Uz glog se smatra najboljim prirodnim sredstvom za srčane i krvožilne tegobe.

Imela sadrži sastojke koji normaliziraju krvni pritisak. Sprečava ovapnjenje žila i oštećenje srca uslovljeno starošću. Reguliše rad srca i smiruje tahikardiju.

foto: Giphy

Imela snažno potiče izmenu stvari, pojačava rad žlezda probavnog sastava i sprečava zatvor. Ova biljka takođe normalizuje nepotpuno izlučivanje žuči i pomaže kod dijabetesa.

Pomoć kod karcinoma

Imela se široko koristi u lečenju raka. Brojne studije pokazuju da viskotoksini iz imele rastvaraju staničnu membranu tumorske stanice i tako je razaraju.

Lektini koje sadrži ova biljka deluju citostatski - zaustavljaju daljnji rast tumorskih stanica.

Osim toga, potvrđeno je da imela jača imunološki sustav, olakšava bolove i smanjuje nuspojave hemoterapije čak do 80%. Zbog toga ovu biljku itekako možemo preporučiti kao pomoć u lečenju karcinoma.

Učinci imele u lečenju tumora:

imunološka stimulacija - opšte jačanje obrambenih mehanizama organizma

hipertermija - uništavanje stanica raka povišenom temperaturom

poboljšanje općeg stanja i radne sposobnosti

poboljšanje apetita i sna

ublažavanje bolova kod tumora

bolja podnošljivost hemoterapije

Imela je pokazala najbolje delovanje kod karcinoma grla, jajnika, rodnice, dojke, creva, želuca, bronhija i mehura.

Onkološki preparati imele poznati su pod nazivima Iscador i Helixor. Iscador je lek napravljen po principima antropozofske medicine, čiji je tvorac Rudolph Steiner.

Iscador se koristi isključivo u obliku inekcija koje daje kvalifikaciju lekaru. Injekcija se daje što bliže mestu gde se nalazi tumor, a ponekad i direktno u tumor.

U Nemačkoj je imela zvanično prihvaćena za lečenje artritisa i zloćudnih tumora.

Ekstrakti imele mogli bi biti od koristi i za pacijente obolele od AIDS-a zbog podupiranja imuniteta te sprečavanja sekundarnih bolesti koje nastaju kao posledica ove bolesti.

Načini upotrebe:

Belu imelu prepoznaćete po prozirnim belim bobicama. Listovi ili manje grančice imele s listovima skupljaju se u proleće, od marta do aprila.

Bobice koje se upotrebljavaju u pučkoj medicini skupljaju se od novembra. Bobice imele koriste se samo za vanjsku primenu. Ne smeju se uzimati oralno, jer su otrovne.

Imela se može koristiti u obliku čaja, praha, tinkture, masti od bobica, čajnih obloga te tople kupelji od listova i bobica.

Ovako napravite čaj: Vrhom punu žličicu listova i grančica prelite sa dva dl vode i ostavite preko noći. Ujutro malo zagrejte i procedite.

Ovako napravite tinkturu: Usitnite 200 g listova imele, prelite s litrom rakije i nakon tri sedmice procedite. Uzimajte po jednu kašikice tinkture s dva dcl vode dva ili tri puta na dan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.