TOTALNO SMO UNIŠTILI CRVENE JABUKE I USKORO IH VIŠE NEĆE BITI: Evo ko je KRIV zbog TOGA
Zanimljivo je kako boja jabuke uveliko zavisi i od temperature, Foto: Filip Plavčić

voćna tragedija

TOTALNO SMO UNIŠTILI CRVENE JABUKE I USKORO IH VIŠE NEĆE BITI: Evo ko je KRIV zbog TOGA

Boja jabuke proizlazi iz disperzije određenih gena u njihovoj kori, otkrili su naučnici

Objavljeno:

Iako danas postoje brojne vrste jabuka, od onih zlatnih i zelenih, slatkih i kiselih, zanimljiva je činjenica da su kroz svoj razvoj jabuke prije bile šarene, nego jednobojne. Preci modernih jabuka su bila divlja stabla koja su rasla na području današnjeg Kazahstana, na zapadnom obronku planina koje sada graniče sa zapadnom Kinom.

I danas tamo još uvek rastu divlje jabuke, parfumirajući zrak svojim palim plodovima i mameći medvede koji lutaju šumom. Ipak, količina divljih jabuka u svetu u proteklih se 50 godina smanjila za neverovatnih 90 odsto, a zahvaljujući ljudskom "razvoju" njihova je budućnost, pa i preživljavanje pod znakom pitanja, piše BBC.

Boja jabuke proizlazi iz disperzije određenih gena u njihovoj kori, otkrili su naučnici.

Dejvid Čagne, genetičar iz istraživanja biljaka i hrane na Novom Zelandu, objašnjava da setovi enzima deluju zajedno na pretvaranju određenih molekula u pigmente koji se nazivaju antocijanini. Oni su odgovorni i za ljubičastu boju batata, šljiva i grožđa. Nivo ovih enzima kontroliše transkripcijski faktor, protein koji reguliše ekspresiju gena, nazvan MYB10. Tako da što više MYB10 ima, to će kora biti crvenija.

Zanimljivo je kako boja jabuke uveliko zavisi i od temperature. Da bi se dobila potpuno crvena jabuka, temperatura mora biti stabilno niža, jer ako se popne iznad 40 Celzijusa, nivo MYB10 i antocinanina nepovratno pada. U pirinejskoj regiji Španije, Čagne i njegovi kolege otkrili su da normalno živopisne crvene prugaste jabuke sasvim blede nakon posebno vrućeg jula. Kako se temperature u globalu dižu, jabukama će biti sve teže da ostanu crvene.

Zbog toga on i njegovi kolege rade na uzgoju jabuka s bojom rubina, izuzetno popularnom na azijskom tržištu, a to će biti moguće jedino kontrolisanim inženjeringom. Oni se nadaju kako će pretnja koju sa sobom nosi klimatska promena možda biti poražena njihovim odlučnim uzgojem crvenih jabuka, koliko god to zahtevno bilo.

Broj uzgajanih sorti počeo se smanjivati. I malo po malo, neke od ovih sorti prestale su imati dobar ukus, jer naglasak na izgledu ima primat nad ukusom.

BONUS VIDEO:

HOROR U NIŠU! MLADIĆ (25) UPUCAN NASRED ULICE U NASELJU BEVERLI HILS: Policija intenzivno traga za napadačem (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.