IZAZIVAJU NESANICU I PROBLEME: Namirnice koje nikako ne treba jesti pred spavanje!
Čokolada, Foto: Profimedia

Garantuju noć bez sna

IZAZIVAJU NESANICU I PROBLEME: Namirnice koje nikako ne treba jesti pred spavanje!

Ako jedete čokoladne kekse ili kolače, poješćete verovatno gomilu šećera

Objavljeno:

Prvo pravilo kog bi trebalo da se držimo kad nas kasno uveče uhvati glad jeste da ne jedemo previše. Iako stručnjaci tvrde da kasni obrok pre odlaska u krevet i ne igra značajnu ulogu kad je reč o višku kilograma, hrana vam može pokvariti san zato je bitno da izbegavate ove namirnice.

NE čokoladi

Ako jedete čokoladne kekse ili kolače, poješćete verovatno gomilu šećera. Osim što će već to loše uticati na vaš san, čokolada može sadržavati i visoku dozu skrivenog kofeina.

Iako čokolada ne sadrži visoke doze kofeina, čak i mala doza može austaviti hemikalije koje pripremaju mozak i telo za san pre odlaska u krevet.

Tome mogu doprineti i neke vrste čaja, pa čak i kafa bez kofeina, jer mogu sadržati kofein u dozama koje su dovoljne da ometaju hemijske procese u mozgu, upozoravaju stručnjaci.

DA bananama

Banane uglavnom sadrže lako probavljive ugljikohidrate. Brza probava je svakako cilj kad jedete kasno uveče. Osim toga, dobar su izvor magnezijuma, koji pomaže u smanjivanju hormona stresa i podupiru ulazak tela u fazu sna.

foto: Printscreen

NE masnoj hrani

Da bismo probavili masti iz hrane, treba više vremena. To je dobra vest ako želite duže zadržati osećaj sitosti između dva obroka, ali je tačno ono što ne biste smeli jesti pre kreveta. Dakle mleko, jogurt, avokado, orašasti plodovi, sladoled i maslac treba izbegavati. Ipak, možda je najgore od svega jesti sir.

NE kiselim namirnicama

Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je žarenje u zadnjem delu grla, ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava.

Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba skloniti sa liste onih koji su dozvoljeni pre odlaska u krevet.

NE alkoholu

Alkohol ometa ritam spavanja, pa ga nije dobro konzumirati pre kreveta. Naime, možda će i pomoći da zaspite, ali će svakako otežati dubok okrepljujući san. Ako imate problema sa spavanjem, trebalo bi da izbegavate alkohol bar nekoliko sati pre odlaska u krevet kako bi se dobar deo alkohola preradio do odlaska u krevet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.