U PRODAJI JE SVE VIŠE LAŽNIH MASLINOVIH ULJA: Ovo je način da PREPOZNATE KOPIJE i izbegnete da vas prevare!
Ilustracija, Foto: Profimedia

naučite razliku

U PRODAJI JE SVE VIŠE LAŽNIH MASLINOVIH ULJA: Ovo je način da PREPOZNATE KOPIJE i izbegnete da vas prevare!

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a prave se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju

Objavljeno:

Maslinovo ulje je jedno od najzdravijih ulja koja postoje i neizostavan je deo mediteranske ishrane.

Na žalost, pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati 'kopiju' tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Lažno ulje možete tako koristiti godinama, a da toga niste svesni - a čak i ako vam ne našteti sigurno vam neće ni koristiti.

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a prave se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju.

Drugi je način krivotvorenja ulja zapravo njegovo razređivanje sa biljnim uljem - što je naravno još uvek loše, ali barem sadrži ono što verujete da kupujete - dok potpuno lažna imaju samo miris maslinovog.

foto: Thinkstock

Evo na što možete pripaziti da lakše primetite kopije:

1. Nemojte bukvalno shvatati ono što piše na etiketi

Na boci maslinovog ulja često možemo pročitati 'čisto', 'prirodno' ili 'lagano' - svi su ti pojmovi neregulisani, a samim tim i besmisleni.

2. Uvek tražite ekstra devičansko maslinovo ulje

Postoje i lažni proizvodi na kojima piše 'ekstra devičansko maslinovo ulje', ali su ipak najčešće kvalitetniji od onih koji se nazivaju 'čistim maslinovim uljem' ili samo 'maslinovim uljem', one su boljeg kvaliteta.

3. Proverite datum proizvodnje

Ne bi trebao biti stariji od godine dana.

4. Dobro proučite bocu

Ako je boca tamna verovatnije je da kupujete pravi proizvod. Uvek izbegavajte ulje u bistroj, prozirnoj boci a posebno u plastičnoj ambalaži, savetuju na StethNews.

5. Potražite ime proizvođaća

Etiketa treba sadržavati naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg domaćinstva gde je proizvođač i vlasnik maslina koje sam presuje i pravi ulje.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada kupujete maslinovo ulje. Nemojte se fokusirati na boju ulja jer može uvelike varirati o vrsti masline, a zanemarite i šta na etiketi piše gde je proizvedeno.

bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.