ANASTASIJINA ĆERKA JE DOBILA UNUTRAŠNJE KRVARENJE ZBOG OVOG NAPITKA: Prevelika količina blokira OVAJ MINERAL u telu
Anastasijina ćerka je obolela zbog mleka, Foto: Facebook printscreen

iskustvo majke

ANASTASIJINA ĆERKA JE DOBILA UNUTRAŠNJE KRVARENJE ZBOG OVOG NAPITKA: Prevelika količina blokira OVAJ MINERAL u telu

Majka iz Ontarija kaže kako je devojčica u jednom trenutku iznenada izgubila apetit, postala bleda, imala sve manje energije te je teško disala

Objavljeno:

Anastasija Đenkareli tvrdi kako je njena ćerka Miji (2) imala anemiju zbog nedostatka gvožđa, kao i unutrašnje krvarenje, a sve to jer je pila šest bočica mleka dnevno.

Majka iz Ontarija kaže kako je devojčica u jednom trenutku iznenada izgubila apetit, postala bleda, imala sve manje energije te je teško disala. Lekari su mislili da je u pitanju infekcija pa su joj prepisali antibiotike i poslali je kući.

No, lekovi nisu delovali. Sedam dana kasnije, zdravlje se pogoršalo. Anastasija je rekla kako joj je 'majčinski instinkt' govorio da ode u bolnicu.

Kad su stigle, lekari su joj saopštili da devojčica ima manjak gvožđa i unutrašnje krvarenje. Majka je rekla kako je malena pila između četiri i šest bočica kravljeg mlijeka na dan, a lekari su utvrdili kako je to uzrok tog stanja.

Slučaj devojčice iz Kanade komentarisao je i neuropedijatar dr. Goran Krakar iz Poliklinike za dečje bolesti dr. Sabol.

- Tačno je da prekomerna konzumacija mleka (i mlečnih proizvoda) može biti štetna. Može dovesti do oštećenja sluznice creva iz više razloga (takođe navedenih u članku). Tada ne samo da apsorpcija novog gvožđa bude manja, nego se gvožđe i dodatno gubi malim skrivenim krvarenjima koja polako dovedu do anemije zbog nedostatka gvožđa u telu - rekao je specijalista pedijatar i subspecijalista neuropedijatar dr.sc. Goran Krakar.

foto: Thinkstock

Inače, gvožđe je važno za stvaranje hemoglobina, koji je zadužen za transport kiseonika u krv. Kada nedostaje minerala, nivo hemoglobina opada, a to uzrokuje umor, slabost i manjak energije. Ako se ne leči, to stanje može biti opasno za život jer organi ne dobivaju dovoljno kiseonika.

U retkim slučajevima, posebno kod dojenčadi, nedostatak gvođa može se podstaknuti ispijanjem prevelikih količina mleka jer to blokira apsorpciju minerala. Namirnice bogate kalcijumom poput jogurta, sira, sardina, lososa u konzervi, tofua, brokule, badema i smokava imaju isti učinak.

Mališani imaju problema s razgradnjom laktoze u crevima, a zbog toga može doći do unutrašnjeg krvarenja. Lekari su rekli da je malena Mia izgubila tri četvrtine krvi zbog unutrašnjeg krvarenja, piše Daily Mail. U dugačkom postu na Fejsbuku, Đenkareli, koja je i majka malenog Sojera (6), prisetila se celog iskustva.

- To je bila najstrašnija noć u našem životu. Odlučila sam ovo podeliti s drugima jer će možda biti od pomoći. Govore da deci ne smete davati previše vode, ali nemojte im davati ni previše mleka. Kravlje mleko u velikim količinama će smanjiti gvožđe u organizmu. To se događa postupno i ne možete znati dok nije prekasno. To je nešto što 90% prosečnih ljudi nije znalo. S tim su bili upoznati samo pedijatri i sestre koje s njima rade - poručila je.

Mia je dobila transfuziju krvi i dobila je tablete gvožđa kako bi obnovila nivo minerala u organizmu. Lekari su upozorili roditelje da joj ne daju više od dve bočice kravljeg mleka dnevno. Majka je tada, kako kaže, osećala krivicu i sram zbog cele situacije.

- Ne činite istu grešku i slušajte majčinski instinkt. Moje dete još nije sigurno. Još neko vreme nedostajaće joj gvožđa, neće smeti piti više od dve bočice kravljeg mlijeka dnevno. Zbog toga je skoro izgubila život - tvrdi majka iz Kanade.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.