ISPRAVKA: Švajcarci NISU zabranili dezodoranse zbog opasnosti od izazivanja raka
Dezodorans, Foto: Shutterstock

IZBEGAVAJTE GA U ŠIROKOM LUKU

ISPRAVKA: Švajcarci NISU zabranili dezodoranse zbog opasnosti od izazivanja raka

Zauzvrat, hemikalija smanjuje količinu vlage koja je prisutna u koži

Objavljeno: 09:46h

U medijima se pojavila informacija da je nakon studije iz 2016.godine u kojoj je otkriveno kako toksične hemikalije pronađene u dezodoransima igraju ulogu u raku dojke, Nacionalni savet u Švajcarskoj izglasao njihovu zabranu sa 126 naspram 58 glasova.

"Istraživački tim je otkrio da je produženo izlaganje opasnoj hemikaliji povezano sa rastom tumora u tkivu dojke kod životinja. Ovo bi takođe moglo dovesti do toga da rak metastazira na druge delove tela, upozorio je tim", preneli su mediji, i tvrde da "ova mera izglasana u Švajcarskoj takođe zahteva da Federalni savet pregleda istraživanje koje bi pokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke".

Iznesene su i ocene da "su soli aluminijuma aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspiranata i dezodoranasa na tržištu, koji pomažu u prevenciji prekomernog znojenja i sprečavaju neprijatne mirise. Ova toksična hemikalija deluje rastvaranjem u znoju i blokira znojne žlezde."

"Zauzvrat, hemikalija smanjuje količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, otkriveno je da takav efekat takođe pospešuje nagomilavanje u tkivu dojke. Većina antiperspiranata i dezodoranasa sadrži ovu hemikaliju koja izaziva rak, ističu istraživači.", pišu mediji.

A ovo su činjenice: u Švajcarskoj, 2. maja 2017. godine, Nacionalni savet (donji dom parlamenta) je glasao o inicijativi, odnosno o postulatu, kojim se predviđa mogućnost zabrane dezodoransa koji sadrže aluminijumsku so, a ne o zakonu.

U postulatu stoji da je za Veće važno da proizvodi koji su na tržištu budu sigurni za zdravlje potrošača, te da će se ispitati mere koje bi trebalo preuzeti ukoliko to bude potrebno.

Naučni odbor Evropske komisije za sigurnost potrošača trenutno ima otvoren poziv za komentare na temu sigurnosti aluminijuma u kozmetičkim prozvodima, koji je otvoren do februara 2020. godine.

Dakle: inicijativa da se u Švajcarskoj zabrane dezodoransi koji sadrže aluminijumsku nije zakon.

Nije tačna tvrdnja da “većina antiperspiranata i dezodoranasa sadrži ovu hemikaliju koja izaziva rak, ističu istraživači”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.