JOGURT SMANJUJE MOGUĆNOST DA OBOLITE OD SMRTONOSNE BOLESTI: Morate ga piti svakog dana
Ilustracija, Foto: Prinstcreen/facebook

za zdravlje

JOGURT SMANJUJE MOGUĆNOST DA OBOLITE OD SMRTONOSNE BOLESTI: Morate ga piti svakog dana

Naučnici veruju da je efekat takav zbog probiotika koji se nalaze u namirnicama bogatim vlaknima i probiotika u jogurtu

Objavljeno:

Ispijanje šolje jogurta dnevno može da smanji rizik od razvoja raka pluća, pokazala je nova studija.

Naučnici su utvrdili da oni koji imaju ovu naviku imaju i 20 odsto niži rizik od raka pluća, u poređenju sa onima koji ne konzumiraju jogurt svakog dana.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da je rizik od raka pluća kod onih koji uz jogurt unose i namirnice bogate vlaknima, niži za više od 30 odsto.

Studije su do sada pokazale da neki probiotici, bakterije koje se nalaze u jogurtu, imaju antizapaljenska dejstva i da štite od raka.

Neke ranije studije su pokazale i da je konzumiranje mlečnih proizvoda, posebno sira i jogurta, povezano sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Za potrebe najnovije studije, tim naučnika je analizirao 10 istraživanja iz SAD, Evrope i Azije, u kojima je ukupno učestvovalo 1,44 miliona ljudi. Analizirali su njihov unos vlakana i jogurta, a zatim pratili koliko je njih obolelo od raka pluća.

Ispostavilo se da je kod onih koji su svakodnevno pili po šolju jogurta rizik od raka pluća niži za 19 odsto, a kod onih koji unose dosta vlakana kroz voće, povrće, hleb, bez obzira na konzumaciju jogurta, rizik je bio manji za 15 odsto. Kod učesnika koji svakodnevno piju jogurt i jedu namirnice bogate vlaknima, rizik je bio niži za čak 33 odsto!

Naučnici veruju da je efekat takav zbog probiotika koji se nalaze u namirnicama bogatim vlaknima i probiotika u jogurtu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.