NAJBOLJI ČAJEVI KADA VAS BOLI GRLO: Čak 8 BILJAKA je čudotvorno u lečenju upala i smanjivanju sluzi!
Čaj je najbolji lek za grlo, Foto: Profimedia

prirodni lek

NAJBOLJI ČAJEVI KADA VAS BOLI GRLO: Čak 8 BILJAKA je čudotvorno u lečenju upala i smanjivanju sluzi!

Neki će čajevi pomoći ublažiti bolove, dok će drugi smanjiti proizvodnju sluzi

Objavljeno:

Toplo piće poput čaja može ublažiti simptome upale, očistiti disajne puteve i smanjiti količinu sluzi koja se spušta iz nosa u grlo i iritira ga.

Neki će čajevi pomoći ublažiti bolove, dok će drugi smanjiti proizvodnju sluzi, pojašnjava dr. Stiven Parodi, nacionalni stručnjak za infektivne bolesti i lekar u Kaiser Permanente.

Dr Parodi ističe kako istraživanja nisu potvrdila da neka vrsta čaja bolje pomaže od drugih kad je reč o tipičnim simptomima prehlade i gripe.

- Nema specifičnih studija koje će istaknuti koja kombinacija sastojaka ili lekovitih biljaka najviše pomaže jer svaki čovek reaguje različito na različite pristupe lečenja, kazao je.

Isprobajte sljedeće čajeve i otkrijte koji vam se najviše sviđa, jer ćete tako u najkraćem roku ublažiti bolno grlo.

1. Čaj od korena sladića

Lagano zaslađeni čaj korena sladića dobiva se od biljke Glycyrrhiza glabra i koriste ga u kineskoj narodnoj medicini. Najbolji je u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba poput gorušice, no kineska Akademija medicinskih nauka u radu iz 2015. godine navodi kako ima antimikrobna i antivirusna svojstva te zahvaljujući njima pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade grla.

2. Čaj od belog sleza

Althaea officinalis naziv je biljke poznatije kao korijen belog sleza. Izlučuje velike količine sluzi koja će obaviti bolno grlo. Studija iz 2014. godine ukazuje i da ta biljka pomaže kod bolova, najčešćeg simptoma upale grla. Reč je o zelenom čaju umerenog ukusa.

3. Čaj od kamilice

- Ako želite klasični biljni čaj, svakako preporučujem čaj od kamilice s dodatkom meda. Reč je o umirujućem napitku koji zahvaljujući medu nudi slatkast ukus, a ujedno pomaže ublažiti bolove, istaknula je Lisa Mekdonald, somelijer za čaj.

Kazala je i kako je zbog svojih antioksidativnih svojstava kamilica odličan lubrikant koji ovlažuje bolno grlo.

foto: Stock

4. Čaj od đumbira

Đumbir ima snažno protivupalno delovanje. Pomaže kod upale grla i promuklosti, a dodatak cimeta će dodatno istaknuti njihova svojstva zahvaljujući antibakterijskom delovanju.

5. Čaj od kurkume

Kurkuma dolazi iz iste biljne porodice kao đumbir i u zemljama Južne Azije dugo se koristi kao prirodni antiseptik. Ukus se često nalazi u mešavinama začina poput karija, u supama ili kao dodatak jelima, gutljaj čaja kurkume ima protuupalno i antimikrobno delovanje, pokazala su istraživanja. Dodatno, pomaže kod želučanih tegoba.

6. Čaj od mente

Ako tražite čaj koji će djelovati kao da hladi, menta je odličan izbor. Bogata je mentolom koji daje osećaj hlađenja i ima antibakterijska svojstva. Posebno koristi kod streptokokne upale grla.

foto: Promo

7. Čaj od kore bresta

Ovaj biljni čaj nastaje iz kore bresta naziva Ulmus rubra, drveta koje raste u Severnoj Americi. Kao i slezov kojen, bogat je sluzi koja stvara gel prilikom konzumacije i oblaže upaljeno i bolno grlo. Koriste ga i u sprejevima te drugim sličnim preparatima za ublažavanje bolnog grla, navodi Nacionalni institut zdravlja.

8. Zeleni čaj

Verovatno ste čuli za brojne benefite klasičnog zelenog čaja. Popularni napitak je bogat aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Ima vrlo snažan antioksidativni biljni sadržaj na koji se odnosi čak 30 posto težine suve biljne mešavine. Zato ga se dovodi u vezu s prevencijom bolesti srca, te protuupalnim i antibakterijskim i antivirusnim učinkom. Za telo će uraditit čuda, osobito ako se loše osećate. Najbolji deo je u tome što je reč o čaju blagog ukusa, pa uz dodatak meda ili cimeta možete postići aromu koju želite.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.