JOGA JE ZABRANJENA ZA OVE BOLESNIKE: Ako patite od OVOG STANJA, može biti opasna!
Joga ima razne stilove, Foto: Thinkstock

nemački lekari tvrde

JOGA JE ZABRANJENA ZA OVE BOLESNIKE: Ako patite od OVOG STANJA, može biti opasna!

Ovi stilovi joge mogu biti loši

Objavljeno:

Upravljanje stresom vrlo je značajno ako imate visok krvni pritisak.

Ali nisu sve tehnike koje se inače preporučuju za opuštanje pogodne za osobe s hipertenzijom, upozoravaju kardiolozi i dodaju da se to odnosi i na neke vrste joge.

Vrste joge koje zahtevaju da duže vreme ostanete u istom položaju zahtevaju i puno snage pa stoga kod pojedinaca mogu podići krvni pritisak, ističe nemačko Udruženje za srce u časopisu Herz Heute.

Stilovi joge koji koji uključuju puno kretanja, poput hatha joge ili hasyje, bolji su izbor za osobe s visokim krvnim pritiskom. Za njih su naročito prikladne kontrolisane vežbe disanja i progresivno opuštanje mišića.

I jedno i drugo jednostavno se svladava i integriše u svakodnevnu rutinu vežbanja. Tokom izvođenja vežbi joge jako se puno pažnje pridaje disanju. Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali isto tako postiže smirenost i staloženost uma.

Kada je telo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim žilama i pada krvni pritisak. Vrlo važan aspekt joge je upravo njeno delovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu.

Joga pristupa pojedincu kao celini. S obzirom na to da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem, jasno je da joga pruža mogućnost delovanja na regulaciju krvnog pritiska na više nivoa.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je značaj joge kao suplementarne i komplementarne terapije te je preporučuje kao preventivnu i kurativnu metodu kod visokoga krvnog pritiska.

O stadijumu hipertenzije zavisi hoće li joga biti dopunsko ili osnovno sredstvo lečenja i kakav će biti volumen i intenzitet vežbanja, što se definiše konsultacijama s lekarom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.