NEMA DOKAZA DA JE MEŠAVINA BRAŠNA I MEDA LEK ZA MASNO TKIVO
Dermatolog, Foto: Profimedia

PAZITE SE

NEMA DOKAZA DA JE MEŠAVINA BRAŠNA I MEDA LEK ZA MASNO TKIVO

U medijima i na društvenim mrežama se može naći mnogo recepata za "narodne lekove", za koje ne postoje adekvatna naučna istraživanja koja dokazuju njihovo navodno blagotvorno dejstvo

Objavljeno: 12:54h

Internetom već neko vreme kruži recept za smesu od brašna i meda koja navodno uklanja masno tkivo, ali ona nije medicinski utemeljena i ne postoji dokaz da pomaže

U medijima i na društvenim mrežama se može naći mnogo recepata za "narodne lekove", za koje ne postoje adekvatna naučna istraživanja koja dokazuju njihovo navodno blagotvorno dejstvo.

Jedan od njih je "čudotvnorni lek" za lipom, odnosno masno tkivo i benigne izrasile koje se najčešće javljaju na glavi, vratu, rukama, ali mogu da se pojave i na drugim mestima na telu.

Lipomi predstavljaju skup masnog tkiva koji se ne rešava "lekovima", već isključivo, u zavisnosti od procene lekara, odstranjivanjem i liposukcijom. Kako ove izrasline nisu maligne, obično se uklanjaju iz estetskih razloga, dok su medicinski: veličina, osećaj bola, prebrz rast, pritisak na nerv, smeštenost preduboko u tkivo, povezanost sa donjim tkivom, sumnja da se ne radi o lipomu itd.

Ne postoji nijedno naučno istraživanje koje ukazuje da bilo koji "lek" može da smanji ili ukloni masno tkivo, pa samim tim ni popularna mešavina od meda i brašna. Zato ni slučajno ne koristite ovakve smese, već se konsultujte s lekarom, koji će vam pouzdano reći u kakvom je stanju vaš lipom i šta možete da preduzmete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Atma.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.