NAJBOLJI NAČIN DA SPREČITE STVARANJE KAMENA U BUBREGU: Dovoljno je da promenite JEDNU STVAR u svojoj ishrani
Bubrezi su važni organi, Foto: Profimedia

ne želite tu bol

NAJBOLJI NAČIN DA SPREČITE STVARANJE KAMENA U BUBREGU: Dovoljno je da promenite JEDNU STVAR u svojoj ishrani

Dehidratacija, smanjen unos tečnosti, predstavlja najčešći faktor rizika za nastanak ovog oboljenja.

Objavljeno:

Kamen u bubregu je čvrsta kalcijumska struktura nalik kamenčiću koja se može se stvarati u bubrezima ili mokraćnim putevima.

Nefrolitijaza je stručan izraz za pojavu kamenčića u bubregu, urolitijaza za pojavu kamenčića u mokraćnim putevima, a uretrerolitija za pojavu kamenčića u mokraćovodu i predstavlja čest problem koji se javlja kod svake 20. osobe u dobi od 20. do 49. godine.

Kamenčići u bubrezima ili mokraćnim putevima se formiraju usled smanjene zapremine mokraće i taloženja kalcijuma i drugih supstanci koje čine kamen. Dehidratacija, smanjen unos tečnosti, predstavlja najčešći faktor rizika za nastanak ovog oboljenja.

Kamen u bubregu se može slučajno otkriti na rutinskom ultrazvučnom ili rendgenskom pregledu, kada se simptomi još nisu pojavili, ili se prisustvo kamenčića u bubregu može prvi put u životu manifestovati u vidu jakog, probadajućeg bola u leđima koji se spušta niz bok do prepone i pojave krvi u mokraći.

Mnogi pacijenti bol od kamena u bubregu opisuju kao “najgori bol u životu”. Ukoliko se ovakvi bolovi jave hitno potražite lekarsku pomoć.

Broj pacijenata koji pate zbog kamena u bubregu godinama se povećava, a dvije besplatne stvari mogu da vas spase od ovog bolnog stanja.

Istraživanja pokazuju da kamen u bubregu lako može da se spreči promenom načina ishrane.

Dva glavna saveta lekara jesu da redovno pijete vodu i u odgovarajućoj količini smanjite unos soli. Treba da ograničite hranu koja sadrži oksalate, kao što su žitarice, praziluk, cvekla, celer, čokolada i proizvodi od soje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.