NAJOPASNIJA BOLEST BUBREGA IMA TIHE SIMPTOME: Važno je da na vreme prepoznate OVE ZNAKE! Češće pogađa MUŠKARCE
Rak bubrega je važno otkriti na vreme, Foto: Profimedia

INFORMIŠITE SE

NAJOPASNIJA BOLEST BUBREGA IMA TIHE SIMPTOME: Važno je da na vreme prepoznate OVE ZNAKE! Češće pogađa MUŠKARCE

Rizični činioci su uzrok, kao uživanje duvana, gojaznost te uticaj nekih supstanci u radnoj okolini ili predugo korištenje određenih lekova

Objavljeno:

Rak bubrega se češće javlja nakon 40. godine života, a prema statistici muškarci obolevaju češće od žena.

Rizični činioci su uzrok, kao uživanje duvana, gojaznost te uticaj nekih supstanci u radnoj okolini ili predugo korištenje određenih lekova. No ipak najviše slučajeva raka bubrega se povezuje s pušenjem.

Ovo su simptomi:

OTOK

Na žalost, kako je tumor sakriven u unutrašnjosti jela, pacijent će teško znati da mu se nešto događa s bubrezima ili primetiti rane simptome. U slučaju da se otok primeti, verovatno se radi o već uznapredovaloj fazi.

NEŠTO SE POJAVILO NA PREGLEDU

Iako simptomi laku prođu neprimećeni, ne znači da će svaki pacijent zakasniti na pregled, ako je redovan.

- Ljudi mogu dobiti više informacija ako naprave MR ili ultrazvuk zbog skroz nepovezanog simptoma i tako otkriti tumor dok je još u početnoj fazi, što je odlična vest jer se tumor tad može tretirati. - smatra dr. Džejson Abel, hiriug univerzitetske bolnice Viskonsin.

foto: Printscreen/Youtube

LAGANA BOL U DONJEM DIJELU LEĐA

Ponekad pacijenti ignorišu ovaj simptom jer ga ne povezuju s rakom bubrega, kaže dr. Abel, ali ako je bol stalna i ne popušta, svakako bi vaš prvi korak trebao da bude poseta lekaru. Pre toga bez panike, jer se može raditi o simptomu nekog bezazlenog stanja.

KRV U URINU

Za ovaj se simptom ne može reći da je baš skriven, jer će se na taj prizor svako uzrujati i pomisliti na najgore iako se može raditi i prolaznoj infekciji mokraćnih kanala. No, ako je u pitanju rak bubrega, ovo je simptom već uznapredovale faze.

UMOR, GUBITAK KILOGRAMA

Umor, nagli gubitak kilograma i apetita su simptomi koji se javljaju u kasnijoj fazi bolesti, prema pisanju stručnjaka s Mayo Clinic. Jasno je da su i ovi simptomi zbunjujući jer umor možete osećati i zbog previše posla, a gubiti apetita takođe može biti posledica haotičnog života. Ali ako se borite s umorom iako puno spavate ili gubite kilograme iako jedete, razlog je to za posetu lekaru.

ANEMIJA

Jedan od razloga za anemiju bi mogla biti nizak nivo crvenih krvnih zrnaca u krvi, smatraju stručnjaci s klinike Klivlend.

KOD MUŠKARACA: NABREKLE KRVNE ŽILE UZ DESNI TESTIS

Iako se varikokele mogu javiti na bilo kojem testisu, često se one uz desni testis povezuju s razvojem karcinoma bubrega. Nakon što ste se dobro informisali i možda se zabrinuli zbog jednog od simptoma, svakako je najbolje uputiti se u lekarsku ordinaciju na pregled i razgovor s lekarom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.