DA LI OD SLUŠALICA MOŽE DA VAM ZUJI U UŠIMA? Dobro pazite, ova pojava može biti JAKO OPASNA
Slušalice, Foto: Profimedia

OPREZ!

DA LI OD SLUŠALICA MOŽE DA VAM ZUJI U UŠIMA? Dobro pazite, ova pojava može biti JAKO OPASNA

Ako nismo oprezni, slušalice mogu izazvati trajno oštećenje za naše uši

Objavljeno:

Slušalice i bubice su svuda oko nas, ali to ne znači da su one bezbedne za naše zdravlje. Prema studiji objavljene u The Journal of the American Medical Association, ovi mali uređaji mogu dovesti do većeg gubitka sluha i kod mladih i kod odraslih.

Jedan korisnik Reddita iz Srbije postavio je pitanje koje je rasplamsalo diskusiju na ovoj mreži, a koje vam prenosimo u celosti:

- Pozdrav, koristim slušalice po par sati dnevno zadnjih par godina i bukvalno ne mogu da zamislim dan bez njih. Obožavam da pojačam jako glasno i uglavnom biram slušalice koje se najglasnije čuju. Koliko je ovo opasno? Da li ste nekad imali problema sa ušima koji su prouzrokovani slušalicama?

Zadnjih nedelju dana konstantno čujem zujanje u desnom uhu, a ponekad me i boli, slična situacija je i sa levim, samo mnogo blaže. Danas sam bio kod doktora, pogledao je, kaže neko sitno ostecenje desne bubne opne i ušnih kanala, verovatno sam se prehladio. Dao mi je neke kapsule i kaže da ce brzo proći, ali sam zaboravio mu da mu spomenem da koristim slušalice jer sam i sam mislio da nije ništa opasno, ali kako se ne osećam prehlađeno (što je on pretpostavio), sve više mislim da je od slušalica.

Koliko ovo može da bude opasno? Ako je neko imao sličnih problema, značilo bi mi da podeli, hvala unapred.

Kako prenose beogradski mediji, ispostavilo se da slušalice zaista mogu biti uzrok zujanja u ušima, a evo i zašto.

- Glavni uzrok ovome je jačina zvuka koju podesite na svom telefonu ili muzičkom aparatu. Jak zvuk izaziva velike vibracije u uhu. Ako se ovo praktikuje svakodnevno i u dugim vremenskim rasponima, može dovesti do oštećenja i gubitka sluha, jer ćelije u uhu možda ne budu u mogućnosti da se oporave - rekao je doktor Džonson koji je učestvovao u studiji.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da slušalice ne moraju biti podešene na visoku frekvenciju da bi nam oštetile sluh. Čak iako su podešene na umerenu jačinu, u toku vremena mogu dovesti do oštećenja.

Koliko je zvuk jak zavisi i od jačine podešene na vašem telefonu, kao i od kvaliteta slušalica. Na primer, 100% jačina zvuka na iPod-u može dostići jačinu od 112 decibela, što za nekoliko minuta može dovesti do oštećenja sluha. Iste slušalice podešene na 60% jačine, dostižu jačinu od 80 decibela, pa ih bezbedno možete slušati nekoliko sati. Ovo znači da jaki zvukovi dovode do oštećenja sluha mnogo brže nego tihi.

Kako da izbegnemo štetu koju slušalice mogu izazvati po naš sluh?

1. Jednostavno, nemojte ih koristiti često.

2. Smanjite jačinu zvuka na aparatu.

3. Koristite slušalice koje prekrivaju uvo, umesto bubica (koje direktno utiču na bubnu opnu).

4. Jačinu zvuka podesite na najviše 60%, i koristite ih najduže 60 minuta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.