PRONAĐEN JE LEK ZA PREHLADU? Dosadna bolest za koju lekari NISU IMALI REŠENJA postaje prošlost!
Prehlada muči sve ljude, Foto: Thinkstock

sjajno

PRONAĐEN JE LEK ZA PREHLADU? Dosadna bolest za koju lekari NISU IMALI REŠENJA postaje prošlost!

Obavljeno je ključno istraživanje

Objavljeno:

Američki naučnici veruju da su pronašli metodu kojom mogu da spreče prehladu, ali i neke s njom povezane viruse koji mogu izazvati paralizu, piše BBC.

Umesto da direktno napadnu virus, naučnici su ciljali ključni protein unutar ćelija koje virusi treba da replikuju. Takav pristup pružio je "potpunu zaštitu" u eksperimentima na mišjim i ljudskim ćelijama pluća, piše BBC.

No, američki naulčnici koji su sproveli istraživanje i dalje nisu spremni da pređu na eksperimente na ljudima.

Inače, borba protiv najobičnije prehlade godinama predstavlja veliki problem u medicini.

Većinu prehlada uzrokuju rinovirusi - no, oni dolaze u čak 160 različitih tipova i mutiraju toliko lako da vrlo brzo postanu otporni na lekove ili nauče kako se sakriti od imunološkog sistema. To je naučnike odvelo prema ideji da terapiju koncentrišu na telu koje virus napada, i to tako da naša tela učine negostoljubivima za viruse koji šire prehladu, piše BBC.

Virus sam po sebi nema sve što je potrebno da bi se replicirao. Umesto toga, zavisi od toga da zarazi neku drugu ćeliju i ukrade neke od njenih delova. Zbog toga naučnici i dalje raspravljaju jesu li virusi uopšte stvarno živi.

U svakom slučaju, tim naučnika sa univerziteta Stanford i Kalifornija (San Francisko) pronašao je jednu od komponenti o kojima virusi prehlade zavise. Nakon toga, naučnici su uz pomoć preuređivanja gena počeli isključivati jednu po jednu instrukciju unutar ljudske DNK.

Potom su te modifikovane ćelije izložene nizu enterovirusa, koji uključuju i rinoviruse, ali i puno opasnije viruse koji su usko povezani uz izazivanje dečje paralize. Rezultat je bio sjajan - ni jedan od tih virusa nije uspeo da se replicira u ćelijama kojima je isključena instrukcija za protein SETD3. Posle toga su naučnici stvorili genetski modifikovane miševe koji uopšte nisu mogli da proizvode taj protein.

- Zbog toga su bili potpuno zaštićeni od viralne infekcije. Bez te mutacije ti bi miševi uvek pomrli, ali oni su preživeli, a mi smo videli vrlo snažnu zaštitu od viralnih infekcija - rekao je za BBC profesor Jan karet sa univerziteta Stanford.

Rezultati istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Nature Microbiology, pokazali su da su genetski modifikovani miševi bili zdravi, usprkos tome što su celi život bili bez gore spomenutog proteina.

Ovim naučnicima nije cilj proizvesti genetski modifikovane ljude, nego pronaći lek koji privremeno može potisnuti taj protein i tako organizmu pružiti zaštitu od prehlade, piše BBC.

- Identifikovali smo fantastičnu metu o kojoj zavise svi enterovirusi i rinovirusi. Oduzmite im to i oni zbilja nemaju nikakve šanse. Ovo je stvarno dobar prvi korak. Drugi bi korak bio pronalaženje hemijskog spoja koji oponaša ovo uklanjanje gena. Mislim da se to može uraditi relativno brzo - optimističan je prof. Karet.

Međutim, koju tačnu ulogu protein ima u replikovanju virusa i dalje nije jasno te zahteva dalja istraživanja i eksperimente. Neki naučnici su k tome i upozorili da se mora biti potpuno siguran u ovaj pristup pre nego se krene u dalja istraživanja.

- Virusi su vrlo prilagodljivi i nije nimalo nezamislivo da se čak i ciljanje nosioca virusa dugoročno pokaže kao nedostatno - smatraju neki.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.