KADA ČUJETE ŠTA JEDAN KOMAD PICE ČINI ORGANIZMU, PRESTAĆETE DA JE JEDETE: Može da izazove zdravstvene probleme!
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li je ovo moguće?!

KADA ČUJETE ŠTA JEDAN KOMAD PICE ČINI ORGANIZMU, PRESTAĆETE DA JE JEDETE: Može da izazove zdravstvene probleme!

Osobe s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, srčanim bolestima, prekomernom težinom ili pušači, odnosno svi koji pate od nekakvih zdravstvenih problema, trebali bi da stave picu sa strane i radije pojedu vegetarijansku ili barem manje masnu hranu

Objavljeno:

Pica je najbolja hrana na Zemlji i ništa to ne može promeniti. Nije baš tako. Stručnjaci za ishranu su je odavno svrstali u brzu hranu jer sadrži mnogo kalorija i zasićenih masti.

Prema izračunima, samo jedan trokut pice sa salamom ili suhim mesom sadrži 311 kalorija, 13,5 grama masti (od toga 5,5 zasićenih) i 720 miligrama natrija.

Ipak, ne znamo puno onih koji su se zaustavili na samo jednom komadu. Ali pre nego što se krenete lupati po prstima, trebate znati šta pica zapravo čini našem organizmu, kako naše telo reaguje kad pojedemo komad pice i šta se događa u kojem vremenskom razmaku nakon obroka. To je za časopis Cosmopolitan objasnila nutricionistkinja Sonka Angelone.

0 DO 10 MINUTA

Slina u ustima oslobađa probavne enzime koji u želucu hranu razgrađuju na ugljenehidrate i glukozu. Telo nastale produkte koristi za pokrete mišića.

10 DO 15 MINUTA

Mast iz sira, salame i dodataka usporava probavu, ali zapravo i pomaže telu da duže ima energije. Probavljaju se gluten i laktoza (iz mlečnih proizvoda) pa oni osetljiviji osećaju nadutost dok telo probavlja hranu i otpušta gasove.

15 DO 20 MINUTA

Većina ugljenihhidrata na putu je u krvotok, a gušterača počinje lučiti inzulin kako bi stanice upile šećer. Ako se stanice nahrane jer ste pojeli koji komad pice više, mogu početi da odbijaju šećere, pa će razina šećera u krvi naglo narasti. Visoka razina šećera u krvi je jedan od krivaca za kardiovaskularne bolesti, oštećenja živaca, slabu cirkulaciju i razne infekcije.

30 MINUTA

Kiseline u telu probavljaju svu masnoću koju ste pojeli. U ovom se trenutku masti raspoređuju ondje gde su potrebne. Ili u krvotok, gde kroz jetru budu usmerene prema mišićima, ili kao energija za normalan rad tela. Višak se pretvara u masne stanice za rezervu, odnosno masne naslage.

45 DO 60 MINUTA

Nakupljena masnoća iz hrane može u krvnim žilama smanjiti protok krvi i povećati krvni pritisak, ali i potaknuti zgrušavanje krvi zbog čega bi osobe sa srčanim problemima trebale razmisliti pre naručivanja pice.

Salama i sir uz masnoću daju i nešto proteina koji potiče serotonin, hormon zbog kojeg nam se spava.

3 DO 4 SATA

U ovom trenutku razina šećera u krvi trebala se vratiti u normalno stanje, a hrana ući u završnu fazu probave, ali nivo masnoće u krvi i dalje je visoka. Ako ste slučajno ogladneli, svakako birajte salatu ili voće.

Zaključak:

Komad pizze ne bi trebao biti krivac za višak kilograma, ali ako je ovakav način ishrane vaša svakodnevica onda u budućnosti možete očekivati i nakupljanje kilograma i brojne druge zdravstvene probleme. Osobe s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, srčanim bolestima, prekomernom težinom ili pušači, odnosno svi koji pate od nekakvih zdravstvenih problema, trebali bi da stave picu sa strane i radije pojedu vegetarijansku ili barem manje masnu hranu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/radiosarajevo.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.