NEMATE BELI POLUMESEC NA NOKTIMA? On ima ogromnu funkciju u telu I EVO ČEMU SLUŽI
Nokti, Foto: Profimedia

Da li ste znali?

NEMATE BELI POLUMESEC NA NOKTIMA? On ima ogromnu funkciju u telu I EVO ČEMU SLUŽI

U narodnoj i alternativnoj medicini postoje verovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju

Objavljeno:

Ovaj mali deo našeg nokta kojeg oko percipira kao beli polumesec osetljiv je i važan deo strukture nokta koji se ne sme oštetiti.

Beli ‘polumesec’ na dnu nokta zove se – lunula (‘mali mesec’ u prevodu s latinskog). To je vrlo osjetljiv deo strukture nokta jer se zapravo radi o vidljivom delu korena.

Itekako je važna za zdravlje nokta i ne sme se oštetiti jer u tom slučaju ceo nokat ostaje trajno deformisan. Međutim, ako oštetite ‘samo’ ostatak nokta i on otpadne ili se odstrani, lunula ostaje netaknuta i na svom mestu.

'U narodnoj i alternativnoj medicini postoje verovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju.'

Bela je samo naizgled, zbog toga što peti temeljni (bazalni) sloj epiderme ‘skriva’ krvne žile koje se nalaze ispod nje. Najbolje se vidi na palcu, ali nije retkost da se uopšte ne vidi na noktima ljudi. To se događa kada sloj kože pri korenu nokta koji se zove eponihij prekrije lunulu.

U narodnoj i alternativnoj medicine postoje verovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju. Tako, na primer, prema tradicionalnom kineskom verovanju nedostatak lunule upućuje na anemiju i lošu prehranu, bleda lunula plavkaste boje na dijabetes, a lunula s crvenim mrljama na kardiovaskularne bolesti.

Prema ayurvedi, lunula predstavlja ‘agni’ – probavnu vatru u našem telu. Nedostatak lunule ili izrazito mali ‘polumesec’ upućuje na slabu probavu koja može biti posledica usporenog metabolizma i taloženja toksina u telu.

Takođe manjak i izostanak lunule mogu ukazivati na sledeće:

Ako je nema na palcu, može ukazivati na psihološke bolesti.

Ako je vrlo mala ili je nema uopšte na kažiprstu, može ukazivati na probleme sa crevima, gušteračom i jetrom, ali i sa reproduktivnim sistemom kod žena.

Nepostojanje lunule na srednjem prstu ukazuje na probleme sa krvnim pritiskom. Mala ili nepostojeća lunula na domalom prstu može biti znak da patite od problema sa štitastom žlezdom.

Ako lunule nema na malom prstu, to može značiti da su vam creva začepljena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.