STIŽU NAM JAPANSKI I KOREJSKI KOMARCI! Piju kv i NEPRIJATNO GRIZU!
Najezda komaraca, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

ZAŠTITITE SE

STIŽU NAM JAPANSKI I KOREJSKI KOMARCI! Piju kv i NEPRIJATNO GRIZU!

Da li će se napasti preseliti na područje Srbije

Objavljeno:

Japanski i korejski komarci pojavili su se na području Istre, ali kako kažu iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, nema razloga za brigu.

- Nema razloga za strah, japanski i korejski komarci zabeleženi na području Istre još uvek nisu značajnije proširene vrste, iako se japanski komarac beleži na širem području i moglo bi se reći da je reč o vrsti koja se već odomaćila. Ali, kako obitava na višim nadmorskim visinama, zasad ne treba očekivati veću najezdu u naseljenijim područjima - izjavio je dr sc Nediljko Landeka, upravnik hrvatskog Odeljenja za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kako prensoe beogradski mediji.

Kako kaže dr Landeka, radi se o innvazivnim, odnosno uvezenim vrstama, koje menjaju biološku ravnotežu, slično kao i većina uvezenih vrsta. Čim se neka od njih pojavi u prirodi, ulazi u nacionalni program praćenja a koji beleži u kom broju i kojm brzinom se razmnožavaju, kao i da li predstavljaju opasnost po stanovništvo.

Ipak, po rečima Landeke, veća opasnost preti od azijskog komarca.

- Za nas je, zapravo, najveći problem azijski tigrasti komarac, budući da je potencijalni prenosnik žute groznice, denga virusa i virusa Chikungunya groznice i rasprostreo se po celoj Hrvatskoj. Za njega svi već znamo da neprijatno grize. Slične napasti su i japanski i korejski komarac, a osetljivije osobe mogu imati i snažniju reakciju - kaže dr Landeka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.